szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsősorban fiatalokat és gyerekeket vonnak be a háztáji gazdálkodásra tanító programba a Nógrád megyei Somoskőújfaluban, a Somosi mintaporta című projekt keretében - tájékoztatott az egyik pályázó egyesület tagja hétfőn.

Molnár Zoltán, a Somosi Kultúráért Egyesület tagja elmondta: az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) pályázatán 28,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egyesületük a Magyar Madártani Egyesület Nógrád megyei csoportjával közösen a projektre, amely azt célozza, hogy a falun élő fiatalok használják újra azokat a természetes erőforrásokat, amelyek a nagyszülők korában az élet természetes részei voltak.

A projekt összköltsége 30,4 millió forint, a különbözetet a két szervezet saját forrásból biztosítja - tette hozzá Molnár Zoltán. Elmondta, a Salgótarjánnal szomszédos Somoskőújfalun már megvásároltak egy könnyen megközelíthető portát, amelyen egy 70-80 éves épület áll nagyméretű kerttel, gyümölcsössel.

A helyi és a környékbeli fiatal párokat, valamint a somoskőújfalui, a salgótarjáni óvodásokat és iskolásokat tanítják meg a következő hónapokban kertművelésre, zöldségek, gyümölcsök termesztésére, feldolgozására. 

A szeptemberig tartó programban legalább 600 ember vesz majd részt. A felnőtteknek 60 órás elméleti és gyakorlati képzést is szerveznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót

Zalaegerszegen tesztelték a közel 2000 lóerős horvát hiperautót