szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz házi politológusa, egykori ceremóniamestere, a magyarság szkíta-hun eredetét „bizonyító” tudós, szélsőségesen abortuszellenes családtársaság képviselője – a március 15-e alkalmából Tisztikereszttel kitüntetettek között szemezgettünk.

Nem csak a vörösiszap-katasztrófát ellenséges hatalmak titkos robbantásának tulajdonító, az Echo Tv-n futó műsorában a magyarokra támadó hódítókat sújtó titokzatos betegségről beszélő, a Médiatanács által gyűlöletkeltés miatt elmarasztalt Szaniszló Ferenc az egyetlen érdekes név a március 15. alkalmából kitüntetettek között. Ami miatt egyébként újságírók sora adta vissza a Táncsics-díjat, és Balog Zoltán miniszter estére elismerte, nem is tudott arról miféle ügyei voltak a tévés újságírónak, és ha volna mód visszavenni a díjat, megtenné, de sajnos nincs mód.  

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjére is veretes névsort állított össze Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter: a kormányfő kedvenc focicsapatának edzői mellett a Fideszt az elmúlt években látványosan támogatásukról biztosított értelmiségieket, a kormány által támogatott turulos, rovásírásos, őspogány hitet „tudományos” érvekkel alátámasztani próbáló kutatókat is kitüntetett.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Balog Zoltán minisztertől mások mellett Fricz Tamás politológus, a kormány mellett tüntető békemenet egyik szervezője, a Civil Összefogás Fórum alapítója. Fricz régóta elszánt ellensége a baloldalnak, és híve a Fidesz által vezetett jobbodalnak. 2006 őszén – még az október 23-i események előtt – azt írta a Magyar Nemzetben: „Bármenynyire nehéz is, elkerülhetetlen, hogy kimondjuk: az országban háború van, amit szerencsére nem fegyverekkel vívnak. Két politikai tábor néz farkasszemet egymással, mely közül az egyik – a jobboldal – azzal a lelki fölénnyel állhat ellent, mehet ki az utcára tüntetni vagy a parlamentbe a kormánnyal szembefeszülni, hogy az igazság az ő oldalán van”. A választások óta számos publicisztikában és interjúban, nyilatkozatban állt ki a kormány tervei mellett, érvelésében visszatükrözve a Fidesz politikusainak retorikáját, például a választási regisztrációval kapcsolatban.

Nekem csak Júlia

Ugyancsak a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Kudlik Júlia műsorvezető, Magyar Televízió örökös tagja. Kudlik 1964-től 1999-ig szerepelt folyamatosan az MTV képernyőjén, legismertebb műsora a Delta című ismeretterjesztő sorozat volt. 2003-ban tűnt fel egy Fidesz-gyűlés műsorvezetőjeként, majd 2005-től az úgynevezett nemzeti konzultáció, illetve a Nemzeti Konzultációs Testület szóvivőjeként tevékenykedett, számtalanszor szerepelt együtt nyilvános rendezvényeken Orbán Viktor Fidesz-elnökkel. Bár állítólag nem politikai okokból vállalta a felkérést, 2005-ben az Indexnek azt mondta: „Én, Kudlik Júlia, magánemberként olyan értékeket vallok, amelyeket leginkább a Fideszben fogalmaznak meg.”

Megéri Orbánnal jóban lenni
©

Tisztikereszttel ismerték el Lázár Vilmos fogathajtó és üzletember tevékenységét is. Sportsikerei mellett Lázár a többek között a Földesi-Szabó László-ügyben érintett CBA üzletlánc egyik tulajdonosa és a felügyelőbizottságának elnöke. Az üzletlánc arcaként is szereplő Lázár jó kapcsolatot ápol a Fidesszel, többször is ott volt a kormányfő évértékelő beszédén a Millenáris épületében. Lázárék domonyvölgyi lovasparkjában gyakran találkoznak az üzleti és a politikai élet vezetői, sőt, 2011-ben hivatalos EU-elnökségi programnak is helyt adott, és itt jelentették be azt is, hogy Lázár lesz az állami cégek által bőkezűen támogatott Nemzeti Vágta új elnöke. Novemberben Lázár is az egyik nyertese volt egy uniós szállodafejlesztési pályázatnak, amelynek keretösszegét több mint ötmilliárd forinttal megemelték az eredeti kiíráshoz képest.

A kitüntetettek között van Albert Gábor, korábban József Attila-díjjal kitüntetett író, műfordító 2004 óta tagja a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémiának. Szintén tagja a Százak Tanácsa nevű szervezetnek, amely 2008-ban amellett kampányolt, hogy a választók szavazzanak igennel a Fidesz által kezdeményezett „szociális népszavazáson”. Adamikné Jászó Anna, az ELTE nyelvészprofesszora, a Magyar Nyelvőr Szerkesztője 2005-ben szintén aláírásával támogatta a Fidesz kezdeményezését, az oktatási minisztérium döntése ellen a pedagógiai lapok költségvetési támogatásának csökkentésére. Férje, Adamik Tamás klasszika-filológus a magát „Wass Albert könyveinek kiadójaként” hirdető Kráter Műhely Egyesület munkatársa, és az általuk kiadott Polísz folyóirat szerzője.

Bagdy Emőke szakpszichológus, pszichoterapeuta tavaly februárban egyike volt (többek között Rónaszékiné Keresztes Mónika fideszes képviselő, és Téglásy Imre, a radikális abortuszellenes Alfa Szövetség elnöke mellett) a sok vitát kiváltott Magyar Családtudományi Társaság alapítóinak. A Társaság – amellyel Tóth Tibor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet főigazgatója szoros együttműködést ígért – meglehetősen konzervatív elveket hirdetett az emberi kapcsolatok terén. Káros jelenségnek nevezték például a házasság előtti szexuális kapcsolatokat, az élettársi kapcsolatokat és a nem heteroszexuális viszonyokat, a médiáról pedig azt állították, „változtatásra szorul”, mert az általa sugallt emberkép "botrányosan primitív, hazug, káros és kultúraellenes. (...) Az egyetlen nemi társra való törekvés pedig fel sem merül a palettájukon. Teszik mindezt büntetlenül a huszonegyedik század Európájában és így hazánkban is."

A párthus-hívő

Szintén nagy botrányt kavartak Bakay Kornél régészprofesszor kijelentései. László Gyula egykori tanítványa a diploma megszerzése után tanárképző főiskolákon tanított, majd átigazolt a sumér-magyar rokonságot hirdető Badinyi-Jós Ferenc által alapított (egyetemi ranggal nem rendelkező) Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyeteme. A következő években kétszer hívta magára a figyelmet, 2003-ban „Horthy katonái – Szálasi nyilasai” címmel nyílt kiállítását a nyilasok mosdatásával vádolták, 2004-ben pedig „alternatív általános iskolai történelem tankönyvsorozatot” indított, amelyben többek között, hogy kétségbe vonja a darwini evolúciós elméletet, az őskori barlangfestményeken magyar rovásírást vél felfedezni, a magyarságot a hunokkal, szkítákkal, sőt, a kelta, etruszk, görög népekkel rokonította, Jézust pedig nem zsidó, hanem párthus származásúnak nevezte. 

Bakay a zsidókról általánosítva kijelentette, „mindig feszültségben éltek a többi néppel”, nekik tulajdonította például a középkori rabszolgakereskedelmet a zsidóknak tulajdonítja. A történész közéleti szerepet is vállalt, 1994-ben és 2002-ben a MIÉP parlamenti képviselőjeként indult a választásokon, majd részt vett a kőszegi Polgári Kaszinó megalapításában.

Szintén erősen kétséges Eőry Ajándok orvos természetgyógyász munkájának tudományossága. Eőry a háziorvosi képzettség megszerzése után az alternatív gyógyászat propagálójává vált: módszerei elsősorban a távol-keleti hagyományos gyógyászaton alapulnak, alkalmazott többek között  úgynevezett meridián-tornát. (A meridiánok a távol-keleti hiedelmek szerint olyan, az emberi testen található vonalak, amelyekben az „életenergia”, a csí áramlik. Ennek az állítólagos energiának a manipulálását célozza az akupunktúra és –presszúra is, annak ellenére, hogy semmiféle kutatás nem támasztja alá a csí létezését, és komolyan vehető biológusok nem hisznek benne). A Szent Korona Szabadegyetemen tartott előadásain ennél is vadabb állításokat tett: egy alkalommal az mondta, a keleti gyógyászat módszereivel, egy egy pentagram-alakú ábra segítségével, az ember születési dátuma alapján meg tudja mondani, milyen szervek megbetegedésének nagyobb az esélye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Sorra adják vissza Táncsics-díjukat újságírók Szaniszló kitüntetése miatt

Kiverte a biztosítékot a magyar újságírók körében, hogy Szaniszló Ferenc, az Echo Tv munkatársa is megkapta a Táncsics-díjat. Eddig Németh Péter, Nej György, Rangos Katalin, Bolgár György, Vince Mátyás és Horváth Zoltán jelezte: visszaadják kitüntetésüket tiltakozásul. Felháborodott az MSZP sajtótagozata is.

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik

Az oktatási ombudsman szerint jogsértő, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik