szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hozzávetőleg 50 perces késéssel érkezett meg péntek reggel a Nyugati pályaudvarra az a különvonat, amely 500 lengyel résztvevőt szállított a mára tervezett állami ünnepségre. A Múzeumkertbe tervezett állami ünnepséget azonban időközben lefújták, és egyelőre nem tudni, hogyan változik a békemenetesek meghívására Budapestre érkezett lengyelek programja.

Jelentős késéssel érkeztek meg a március 15-ére tervezett állami ünnepség lengyelországi résztvevői a Nyugati pályaudvarra péntek reggel. Állítólag még két, menetrend szerinti szerelvénnyel további vendégek érkeznek majd Lengyelországból. Munkatársunknak a jelenlévők azt mondták, elfoglalják szállásaikat, de a további tervekről még nem tudtak beszámolni.

A hvg.hu tudósítója az Oktogonnál találkozott néhány lengyellel, akik elmondták, az állami ünnepségek helyett is csináltak maguknak programot. Így ők a havazás ellenére bejárják a várost.

©

A lengyeleket a Civil Együttműködési Tanácskozás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a lengyel Gazeta Polska 300 klubja hívta meg. "A történelmi magyar–lengyel barátság közös hősei előtt is fejet hajtunk. Európa két keresztény gyökerű népe folyamatosan hitet tesz a közös cselekvés ereje és a nemzetek összefogása mellett" – írták korábbi közleményükben.

©

Az eredetileg tervezett program szerint a lengyel résztvevők 11 órától részt vettek volna a központi március 15-i ünnepségen a Múzeumkertben, ahol egy kivetítőn lengyel feliratozással is követhették volna az eseményeket. Ezt – akárcsak a többi állami szabadtéri programot – azonban a rossz idő miatt lefújták.

©

A korábbi tervek szerint az ünnepség után a lengyelek is a budai Várba vonultak volna a Lánchídon át, majd a delegáció a hazai vendéglátókkal együtt megkoszorúzta volna a katyni emlékművet. A koszorúzáson Tarlós István főpolgármester is részt vesz – legalábbis ez állt az eredeti programtervben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról