szerző:
MTI

Négy településen független jelölt futott be az időközi önkormányzati választásokon, két helyen a Fidesz-KDNP jelöltje nyert.

A község eddigi független alpolgármestere nyerte vasárnap az időközi polgármester-választást a Tolna megyei Váralján. A független jelöltként indult Molnár Péterné Fritz Judit 153, a másik független jelölt, Müller Viktor 48 szavazatot kapott – közölte Kovács Péter, a helyi választási iroda vezetője. A 900 fős településen, ahol a korábbi független polgármester, Filczinger Ágnes lemondása miatt rendezték az időközi választást, a 720 választásra jogosult 28,75 százaléka, 207 fő vett részt a szavazáson, hat szavazat érvénytelen volt. Molnár Péterné Fritz Judit 56 éves tanítónő, 2006 óta független alpolgármester a völgységi községben.

A független Bechli Erzsébet lett Ófalu új polgármestere, egyetlen jelöltként egyetlen érvényes szavazattal is nyert volna. A 331 lakosú Ófalu 292 választópolgárából 66 járult az urna elé, hárman érvénytelenül szavaztak – mondta Borka Imréné jegyző. Az időközi választást azért tartották, mert Kófiás Endre korábbi független községvezető összeférhetetlenség miatt tavaly decemberben lemondott posztjáról.

A baranyai Magyarlukafán Gregorics Csabáné független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást. A győztes 34, míg a szintén független vetélytársa, Serdán Lajos 12 érvényes szavazatot kapott. A mintegy száz lelket számláló község 79 választópolgárából 46 járult az urna elé. Az időközi polgármester-választásra a korábbi független községvezető, Kékes István tavaly decemberi lemondása miatt volt szükség.

Ferenczi Ferencet választották vasárnap a Csongrád megyei Tiszasziget polgármesterévé, a Fidesz-KDNP jelöltje egyedüliként indult a posztért. Az 1800 fős település 1450 szavazópolgára közül 390-en jelentek meg az időközi polgármester-választáson, és voksoltak Ferenczi Ferencre, aki korábban alpolgármesterként vett részt a község irányításában. Tiszaszigeten azért kellett időközi választást kiírni, mert a települést tizennégy éven át irányító Bodó Imrét (Fidesz) január 1-jével a szegedi járási hivatal vezetőjévé nevezték ki, a két poszt pedig a jogszabályok alapján összeférhetetlen.

Szentendre 4-es számú egyéni választókerületében Horváth Győző, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a vasárnap megtartott időközi önkormányzati képviselő-választást. Aszavazáson összesen 748 választópolgár vett részt, ami 33,5 százalékos részvételi arány, a leadott voksok közül kettő volt érvénytelen. Az előzetes eredmények alapján Horváth Győző 311 szavazattal végzett az első helyen, őt Miakich Gábor (MSZP) követi 206 szavazattal. Kádár Péter, a Társaság az Élhető Szentendréért Közhasznú Egyesület jelöltje 148, Soláry József (Jobbik) 53, Görög Balázs (LMP) pedig 28 voksot gyűjtött.

Négy független jelölt közül Fürj Jánosné, a jelenlegi alpolgármester győzött nagy fölénnyel a vasárnap tartott időközi polgármester-választáson a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményesen. A választóknak azért kellett az urnák elé járulniuk, mert a település 2010-ben megválasztott elöljárója tavaly decemberben elhunyt. Az 1095 lelkes falu 907 választásra jogosult polgára közül 461 élt választási jogával, a leadott szavatok közül egyet nyilvánítottak érvénytelennek. A nem hivatalos végeredmény alapján a nyertesre 295-en szavaztak, a további indulók közül Agócs István vállalkozó 33, Fehér János rehabilitációs járadékos 60, Monoki József családi gazdálkodó 72 voksot szerzett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

Autoriter vezetőként beszélt Orbánról John Oliver

A pocsék idő árt a májunknak

A pocsék idő árt a májunknak

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

920 méter mélyen megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról