szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kamat-, tartozás- és tartásdíj-kalkulátor kialakítását is javasolja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő úgynevezett Fehér könyvben, vagyis abban a stratégiai dokumentumban, amely az egy év múlva hatályba lépő kódexhez kapcsolódó jogszabályok megalkotását segíti.

Összesen két hétig lehet észrevételeket tenni az új polgári törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő úgynevezett Fehér könyvhöz, amelyet kedden bocsátott társadalmi vitára a KIM. A dokumentum azt hivatott elősegíteni, hogy az új Ptk. hatálybalépésének időpontjában - azaz 2014. március 15-én - a kapcsolódó jogszabályok tartalmilag összhangban legyenek a kódexszel, hivatkozásaik megfeleljenek az új Ptk.-nak, és a megváltozott jogszabályi környezethez szükséges információk hatékonyan eljussanak a jogalkalmazókhoz - olvasható a kormány honlapján megjelent tájékoztatóban.

A cél a magánjog zavartalanságának biztosítása - írja a Fehér könyv, amelyben javaslatot tesznek több, a jogalkalmazás megkönnyítését szolgáló kiegészítő eszközre is. Ezek között van egy kamat-, illetve tartozáskalkulátor kifejlesztése, amely segítségével a felhasználó kiszámíthatná a kiválasztott napon fennálló teljes tartozás összegét és annak összetevőit.

Emellett felvetik egy tartásdíj-kalkulátor létrehozását is, amellyel kapcsolatban felidézik, az új Ptk. bevezeti annak lehetőségét, hogy a bíróság ítéletében úgy rendelkezzen: a tartásdíj évente a következő év január 1-jétől a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex növekedésének mértékével - külön intézkedés nélkül - változzon. A jogalkalmazók azonban jelezték: ez a rendelkezés várhatóan gyakorlati problémákat okoz majd, mert az éves fogyasztói árindex közzététele nem történik meg január 1-jén, így annak időpontjáig sem a jogosult, sem a kötelezett nem tudja, hogy az év első napjától pontosan mekkora a tartásdíj összege. Annak érdekében - folytatódik a Fehér könyv -, hogy a tartásdíj kiszámítása és a tartozás pontos összegének meghatározása ne okozzon minden évben újabb jogvitákat, célszerű lenne kifejleszteni a kalkulátort. 

A minisztérium álláspontja szerint ezek a kalkulátorok akkor töltenék be maradéktalanul funkciójukat, ha azokat a KIM fejlesztené ki és helyezné el a hivatalos honlapon. Perbeli alkalmazásuk pedig jelentősen könnyítené a felek és a bíróság helyzetét is - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Elhalasztották Micheliszék hungaroringi futamát

Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

Meghosszabbítható-e a veszélyhelyzet az Országgyűlés hozzájárulása nélkül?

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban