szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kampányfinanszírozási törvénytervezet elkészítésének körülményeit kritizálta az MSZP politikusa. A közvélemény és az ellenzéki pártok csupán sajtókiszivárogtatásokból és fideszes vezetők interjúiból tájékozódhatnak – írta Molnár Zsolt.

Az Orbán-kormány azt a hibát készül újra elkövetni, amit a választási eljárási törvénynél már elkövetett és el is bukott. A kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokat titokban, senkivel nem egyeztetve készítik elő, míg a közvélemény és az ellenzéki pártok csupán sajtókiszivárogtatásokból és fideszes vezetők interjúiból tájékozódhatnak – írta közleményében Molnár Zsolt MSZP-s képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke.
 
Ahogy az eddigi választási törvényeknél, úgy a kampányfinanszírozásnál is okkal merül fel a gyanú, hogy a Fidesz saját újraválasztását megalapozó törvényjavaslatra készül – írta.
 
Az eddig kiszivárogtatott ötletek különösen aggályosak, bár látható, hogy a Fidesz névtelenül nyilatkozó politikusai sem igazán tudják még, mit terveznek – olvasható a közleményben.
 
Orbán Viktor tavaly nyáron azt nyilatkozta, ”fair” választás akkor tartható, ha egy évvel előtte ismert minden feltétel és szabály. Ez már biztosan nem fog bekövetkezni, a választás így fair nem lesz. Orbán Viktor három éve, kétharmaddal kormányoz, mégsem volt ideje és ereje egyeztetni – írta Molnár Zsolt.
 
Ha a kormány meg akar felelni saját korábbi elveinek, és a demokrácia alapvető szabályainak, akkor még mindig nem késő: a szakmai szervezetekkel és az ellenzék bevonásával kezdjen érdemi párbeszédet egy mindenki számára elfogadható javaslat kidolgozásához.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!