szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Akár külföldre is költöztethetik az ismert hazai meteorológiai portálokat a tulajdonosok az új meteorológiai törvény miatt – írja a Napi Gazdaság.

Nem lepte meg a koponyeg.hu és idokep.hu meteorológiai portálokat, hogy új meteorológiai törvényt alkot a kormány, annak a tartalma viszont igen – közölte a Napi Gazdaság.

A koponyeg.hu-nál azt emelték ki, hogy bár súlyos korlátozásnak tartanák, ha megszabnák, ki és milyen feltételekkel adhat előrejelzéseket, rájuk nem lesz komoly hatása, hiszen a tervezet csak a meteorológiai szolgáltatási tevékenységet végzőknél támaszt szigorú feltételeket. Mindazonáltal készülnek a törvényre, és szükség esetén "megfelelő lépéseket" fognak tenni.

Sokkal rosszabbul érintené a változás a lap szerint az idokep.hu-t, amelynek szinte teljes mértékben megszűnnének a bevételei a hazai szolgáltatási piacon, ami magát a céget is veszélyeztetné.

Arra a kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e a vállalkozás külföldre vitele, a Napi Gazdaság egybehangzó választ kapott: végső esetben ez jelentheti a kiutat, ám bíznak abban, nem az a jogalkotó szándéka, hogy a magyar kkv-kat a külföldi államoknak ajándékozza az irreális szabályozással.

Még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, amely alapján állami monopólium lehet az időjárás-előrejelzés – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára március végén. Illés Zoltán szerint a közösség érdekében végzett feladatokat – mint a meteorológiai előrejelzéseket – nem lehet magánérdekeltségekre, önkormányzatokra bízni, ennek állami feladatnak, állami monopóliumnak kell lennie.

Kitért arra, hogy a magyar állam milliárdokat fizet a meteorológiai adatok összegyűjtéséért, és hogy magánszervezetek nem lehetnek tagjai azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek a meteorológiai rendszereket, műholdakat működtetik, mert se pénzük, se tudásuk, se számítógépes kapacitásuk nincs hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!