szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz nem képviseltette magát az Európai Néppárt (EPP) Dubrovnikba kihelyezett frakcióvezetőségi ülésére, amelyen az RMDSZ-közeli Új Magyar Szó Online című romániai magyar lap szerint eldőlt, hogy kirakják a Fideszt az európai pártszövetségből, amennyiben nem engednek Viviane Reding igazságügyi biztosnak az alaptörvény negyedik módosításának kérdésében.

Joseph Daul, a néppárti EP-frakció elnöke, Viviane Reding és Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára a Dubrovnikban tartott csütörtök esti vacsoránál tárgyalt a Fidesz sorsáról - állítja az Új Magyar Szó Online című romániai magyar lap saját informátorára hivatkozva, a forrás a lapnak azt állította, hogy amíg a Fidesz nem küldött képviselőt az eseményre, addig mindenki a magyar kormánypártról beszélt.

Marian-Jean Marinescu, az EPP parlamenti frakciójának egyik alelnöke szerint távolról sem dőlt még el a Fidesz sorsa, ugyanis Orbán Viktornak továbbra is nagyon erős pozíciói vannak a Néppártban, elsős zámú támogatója maga az EPP elnöke, Wilfried Martens. „Másfelől Orbán már volt az ALDE alelnöke, biztos vagyok benne, hogy a liberálisok tárt karokkal várnák vissza” – mondta el a maszol.ro-nak a román EP-képviselő.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtótitkára pénteken a maszol.ro-nak elmondta, hogy az EPP-frakció vezetőségének „öt vagy hat” fideszes tagja „más elfoglaltsága miatt” nem vett részt a dubrovniki kihelyezett ülésen, de szerinte ennek semmi köze nincs a Navracsics és Reding közti szóváltáshoz.

A lap felidézi, hogy a hetek óta tartó szóváltás oka most a magyar alkotmánymódosítás, a  napokban Navracsics Tibor csütörtökön, amikor Navracsics az European Voice című brüsszeli lapban a magyar ellenzéki pártok retorikájának átvételével vádolta meg az EU igazságügyi biztosát, és azt mondta, hogy kételkedik abban, hogy Reding álláspontja megegyezik José Manuel Barroso EB-elnök hozzáállásával. Navracsics cikkére még aznap reagált a Bizottság, Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője az MTI kérdésére leszögezte: Barroso és Reding "teljes egyetértésben van" azzal kapcsolatban, hogy a brüsszeli testület hogyan kezelje a magyarországi helyzetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!