szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár konkrét adatokkal nem szolgált a Fővárosi Állat- és Növénykert egy közadatigénylésre, az Átlátszó.hu magyar oknyomozó portál mégis a "Legbarátságosabb Adatgazda" címet adományozza az intézménynek, amiért az segítőkészen és korrekten válaszolt a felmerülő krédésekre.

A tavaly februárban született zsiráfborjú ellátásának költségeit firtató közadatigénylést nyújtottak be a Fővárosi Állat- és Növénykertnek az atlatszo.hu által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő portálon.

Simonyi Gábor, az Állatkert kommunikációs osztályának vezetője meghökkentőnek nevezi az érdeklődés tárgyát, tehát a zsiráfborjú ellátásának költségeit firtató közadatigénylést, és leszögezi, hogy az Állatkert nem rendelkezik a kérdéses adatokkal, mert egyedre lebontott költségnyilvántartást nem vezetnek. Elmondása szerint azért, mert indokolatlan emberi és technikai erőforrás bevonását igényelné, a közös kifutókat nem tudnák hogyan értelmezni, valamint legfőképp azért nincs egyedi költségnyilvántartás, mert annak "az égvilágon semmiféle értelme nem lenne. Az  Állatkert sem tudományos, sem gazdasági szempontból nem jutna olyan többletinformációhoz, ami munkánkat hatékonyabbá tenné, vagy szakmai színvonalát emelné". Simonyi hozzáteszi, hogy ők a maguk részéről nem is hallottak olyan modern és korszerű állatkertészeti tevékenységet folytató intézményről, ahol ilyen, vagy legalábbis hasonló adatkezelési gyakorlatot folytatnának.

Ezután kötelességszerűen felhívja az adatigénylő figyelmét arra, hogy ha a kapott adatszolgáltatással elégedetlen, akkor a törvény értelmében 30 napon belül bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Simonyi Gábor végül azt írja: "végül, de nem utolsó sorban szeretném hangsúlyozni és megerősíteni, ha az Állatkert tevékenységével kapcsolatban bármire is kíváncsi lenne, és kérdéseit a mostanra már ismert email címemre eljuttatja, azt a lehető leghamarabb megválaszoljuk. És mindezt megteheti nyugodtan úgyis, hogy levelének nem kell szükségszerűen az idézett törvényektől hemzsegnie. Nem azért válaszolunk, mert a jogszabályok ezt írják elő, hanem azért, mert ezt így találjuk rendjén valónak."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Németországban terjeszkedik a Kifli.hu működtetője

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért