szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Meglepő „támogatókat” kapott Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc szervezete: a kormánypárti oldalon formálódó pártfinanszírozási tervek juttathatják a mainál kedvezőbb helyzetbe az MSZP-vel szemben az exminiszterelnökök politikai alakulatait.

©

A Fidesz-KDNP olyan megoldást fontolgat ugyanis a 2014-es választási évre, amely a kampánypénzreform keretében a parlamenti pártokkal szemben a feltörekvő, a képviselőházba igyekvő csoportokat hozná a mainál előnyösebb helyzetbe. Jelenleg ugyanis évente 2,6 milliárd állami forintot osztanak szét a pártok között a legutóbbi – az idén tehát a 2010-es – vokseredmény alapján, s a szokásjog szerint külön a parlamenti választásra csak 100 millió forintot ad a költségvetés a jelöltek után.

A kormányoldal most fordítana a felálláson: a közforintok többségét kampánytámogatásként az indulók száma alapján fizetnék ki, s Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi elképzelését felmelegítve felfüggesztenék a pártok közvetlen állami pénzelését. Az ilyen konstrukció tíz- vagy akár százmillióktól fosztaná meg a „bevett” pártokat, főleg a parlamentieket, elsősorban az MSZP-t és a Jobbikot. És persze a kormánypártokat is, ám ők – ahogy a hatalmon lévők mindig – könnyebben pótolhatják a kiesést.

Hogy mindez mennyiben növelné az ellenzék megosztottságát, arról az e heti HVG-ben olvashatnak.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!