szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Gyanúsítottként hallgatta ki kedden a BRFK Tóth Miklóst, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánjaként közokirat-hamisítást követett el – írta szerdai számában a pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülését a Népszabadság.

©

A BRFK a lappal annyit közölt, hogy szabadlábon hagyása mellett kihallgattak egy T. Miklós nevű férfit a korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály nyomozói, aki az egyik fővárosi egyetem vezető beosztású tisztségviselőjeként 2012. június 18-án három hallgatójának valótlan érdemjegyeket jegyzett be az elektronikus leckekönyvükbe.

A hvg.hu még tavaly júliusban írt arról, hogy a testnevelési kar két hallgatója úgy kapott diplomát, hogy összesen 15 jegyük hiányzott az abszolutóriumhoz. A két diák egyike a sportügyekben illetékes fideszes politikus, Lasztovicza Jenő fia volt.

Lasztovicza Jenő akkor visszautasította a cikkben foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte.

A rendőrség később közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az egyetem belső vizsgálata első szakaszának lezárultával a rektor felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékánhelyettes vezetői megbízását.

Ezután a rendőrök iratokat foglaltak le az egyetemen kényszerítés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozás során "az eljáráshoz szükséges bizonyítási eszközök beszerzése érdekében" házkutatást tartottak.

Ezt követően, tavaly augusztusban a dékán jelezte, hogy a zavartalan tanévkezdés érdekében leköszön posztjáról, és a rektor elfogadta a lemondását. Utódja, Radák Zsolt novemberben vette át kinevezését.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!