szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem vettek részt az egyházi törvény módosításának szerdai tárgyalásán a Magyarországi Református Egyház (MRE) képviselői - közölte Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a XIII. zsinat aznapi budapesti ülésén. A tárgyalássorozatot azonban nem bojkottálják, csupán egyetlen napot hagytak ki.

A református püspök azzal indokolta a zsinati üléssel egy időben tartott szerdai egyeztetésről való távolmaradásukat, hogy a kormányzatnak többször elküldték és el is mondták már észrevételeiket, de nem történt változás. Így szerintük a parlamentnek beterjesztett javaslat nem eléggé átgondolt, ezért "félő, hogy a jogszabályban maradnak egyenlőtlenségek, ellentmondások", ami miatt nem biztos, hogy megnyugtatóan le lehet zárni ezt az ügyet.

Az MTI korábban azt közölte, az egyház képviselői nem vesznek részt az egyházi törvény módosításának tárgyalásain, később azonban korrigáltak, e szerint az MRE képviselői nem bojkottálják a tárgyalássorozatot a kormánnyal, csak a szerdai tárgyalási napot hagyták ki.

Bölcskei Gusztáv szerdán még arról is beszélt, kérték a kormányzattól, hogy a rezsicsökkentés az egyházak lakáscélú ingatlanjaira is terjedjen ki. Felvetették, hogy a felekezetek bekerülhetnének abba a kategóriába, amelyhez a tranzakciós illeték megfizetése alól mentesülő közösségek tartoznak. Ez ügyekben törvénymódosítási javaslatokat nyújtottak be az illetékes minisztériumnak - tette hozzá.

Akkori beszámolója szerint néhol az iskolaigazgatók "önkényesen értelmezték" a hitoktatásra vonatkozó passzusokat, volt, ahol kategorikusan megtiltották, hogy a lelkészek ott legyenek a beiratkozáskor. Mint mondta, egyelőre nem lehet tudni, hányan iratkoztak be református hittanra, ugyanakkor elgondolkodtatónak nevezte, hogy egy 15 tagú református óvodai csoportból mindössze egy gyermek jelentkezett az iskolai hittanra.

Arról is beszélt, hogy június-júliusra ígéri a kormányzat az egyházi oktatás finanszírozásának rendezését, illetve elmondta, hogy a tavalyi kilencmilliárd helyett az idén hétmilliárd forintot kapnak a református felsőoktatási intézmények. Bölcskei Gusztáv rámutatott: a temetőkről szóló törvénytervezet szerint azoknak a családoknak, amelyek nem képesek megvásárolni a sírhelyet, azt ingyen kell biztosítani, és a temetéshez szükséges eszközöket is térítésmentesen kell ezen családok rendelkezésére bocsátani.

Kitért arra is, hogy "új stílust képviselni szándékozó" pápát választott a katolikus egyház konklávéja, ami új távlatokat nyithat az ökuméniában. Közölte, az MRE nemzetközi kapcsolatai sokat fejlődtek az utóbbi időben, a görög reformátusoknak a magyar hívők gyűjtést szerveztek, valamint a litván református egyházban támadt jogi viták megoldása érdekében az MRE jogi szakértői is részt vesznek a bírósági eljárásban.

A református egyház zsinatának lelkészi elnöke költségmegtakarításként és környezetmegóvásként értékelte, hogy a következő zsinaton már nem papír alapon, hanem elektronikus formában továbbítják a tanácskozás szöveges anyagát a résztvevőknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja