szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke csütörtökön feloldotta a Laborc Sándor volt titkosszolgálati vezető és két másik ember korábbi bizottsági meghallgatásáról készült jegyzőkönyvek titkosságát.

Immáron mindenki számára megismerhetőek a bizottság ülésén elhangzott mondatok, kijelentések - mondta Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke. Hangsúlyozza, továbbra is a teljes átláthatóság és nyilvánosság pártján állnak a Laborc-Portik találkozók megismerhetőségében.

Laborc Sándort tavaly november 27-én hallgatta meg zárt ülésen a nemzetbiztonsági bizottság. Kocsis Máté, a testület fideszes tagja a meghallgatás után újságíróknak azt mondta, erősen kétséges dolgokban is egyeztetett Laborc Sándor, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és Portik Tamás, az Energol Rt. előzetes letartóztatásban levő volt vezetője.

Kocsis Máté elmondta, az Alkotmányvédelmi Hivatal a bizottság elé tárt dokumentumokat, és ezzel kapcsolatban kérdezték Laborc Sándort a testület zárt ülésén. A volt főigazgató szerinte az ügy érdemére vonatkozóan folyamatosan valótlanságokat állított, holott a bizottság tagjai előtt voltak a hiteles dokumentumok.

Sajtóinformációk szerint az ősz folyamán megjelent a testület előtt az az ember is, aki összehozta a Laborc-Portik találkozót, illetve Laborcot a találkozókra elkísérő, vezető beosztású NBH-s munkatárs is. 

A Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal, az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára.

A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. Bár a leiratokból kihúztak minden nevet, és a megszólalókat is csak betűk jelzik, nagyjából rekonstruálható, mit ajánlott az egykori olajbűnöző a nemzetbiztonságnak, és annak vezetői mit szerettek volna megtudni tőle - a leiratokat innen érheti el teljes terjedelmükben.

A jobboldal le akarja takarítani a baloldalt – állította Portik Tamás azon a beszélgetésen, amelyet az NBH főigazgatójával folytatott még 2008-ban. A hvg.hu összefoglalója szerint az egykori olajbűnöző a rögzített beszélgetések nyilvánosságra hozott leirata szerint azt mondta, pénzzel támogatta az MSZP-t, viszont ha jön a Fidesz, őt elviszik.

Laborc Sándor korrupt rendőrökről, ügyészekről, bírókról és politikusokról várt volna információkat, de megjegyezte, nem minden politikus ügye fog eljutni a vádemelésig, mert az a fontos, hogy „helyre rakják a dolgokat”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Kikapott a női kézicsapatunk az előzetesen esélytelenebbnek tartott horvátoktól

Kikapott a női kézicsapatunk az előzetesen esélytelenebbnek tartott horvátoktól