szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két jelölt közül végül Szilvássy Zoltánt javasolja a Debreceni Egyetem rektori posztjára Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – írja a dehir.hu. A hírportál emlékeztet, hogy az egyetemi szenátus a pályázatok véleményezése után csak második helyen ajánlotta a tárcavezető figyelmébe Szilvássy Zoltánt a jelöltek közül.

A mostani rektor, Fábián István mandátuma nyáron lejár, a posztra három jelentkező nyújtott be pályázatot: Fábián István mellett Paragh György egyetemi tanár, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke és Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, stratégiai rektorhelyettes.

Az egyetemi szenátus február 14-én véleményezte a három jelölt pályázatát. Az ülés közben Fábián István váratlanul visszalépett, majd egy új szavazás után Paragh György, Szilvássy Zoltán sorrendben ajánlották az erőforrás-miniszter figyelmébe a jelölteket.

Szilvássy Zoltán a februári szenátusi ülés után úgy nyilatkozott, hogy „én abban a programban hiszek, amit összeállítottam. Ez a program arra alapul, hogy a Debreceni Egyetemnek számos olyan egyedi adottsága van, amit a jelenleginél jobban ki lehetne használni. Épp ezért kitartok mindaddig, amíg a fenntartó meg nem hozza a döntését”.

Balog Zoltán és Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a két jelöltet személyesen hallgatta meg, ezután döntött végül a miniszter Szilvássy Zoltán mellett, mivel a szenátus ajánlása nem kötötte meg a kezét - írja a hírportál.

Balog Zoltán a köztársasági elnöknek tesz majd javaslatot arra, ki legyen a Debreceni Egyetem új rektora, a rektorválasztás Áder János jóváhagyásával ér véget. Az új vezető július 1-jén lép hivatalba, és négy évig állhat az egyetem élén – olvasható a cikkben.

MSZP: ne írja alá Áder Szilvássy Zoltán kinevezését

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei területi szövetsége arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Debreceni Egyetem új rektorának kinevezésére tett miniszteri javaslatot. A pártszervezet pénteki közleménye szerint "megdöbbenéssel értesültek" Balog Zoltán javaslatáról, amely szerint az államfő július 1-től ne Paragh Györgyöt, hanem Szilvássy Zoltánt nevezze ki a Debreceni Egyetem rektorának.

A rektori pályázatokat a centrumtanácsok és az egyetemi szenátus titkos szavazással véleményezték. Az MSZP közleményében azt írják: "a médiában is megjelent hiteles információk szerint" a szavazásokon Szilvássy Zoltán pályázatát egyetlen testület sem támogatta. Közvetlen környezetében, az orvos- és egészségtudományi centrumban "minden tíz szavazóból kilenc alkalmatlannak tartja a rektorságra". A szenátus kétharmada - 74-ből 49-en - Paragh György pályázatát támogatta, Szilvássy Zoltánéra 25-en szavaztak.

Az MSZP szerint a miniszter kihasználta az új felsőoktatási törvény "nagyon is célirányosan fogalmazott" paragrafusát, miszerint a szenátus - az évszázados egyetemi hagyományoktól eltérően - már nem választhatja a rektort, csak véleményezheti a pályázatokat. "Innentől a rektorból a közösség bizalmát élvező vezető helyett politikai komisszár lesz!" – fogalmaznak a szocialisták közleményében.

A döntést az MSZP abból a szempontból is felháborítónak tartja, hogy a miniszter megsérti a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával tavaly decemberben kötött megállapodásának 5. pontját, mely szerint a felek támogatják az intézmények felelős irányítását, ennek részeként - az autonómia jegyében - a kormány biztosítja a rektorválasztás korábbi rendszerét. "Ennyit ér ma Magyarországon egy miniszteri aláírás!" - olvasható a közleményben.

Balog Zoltán miniszter hat rektori kinevezésre tett javaslatot az államfőnek, illetve a miniszterelnöknek a felsőoktatási államtitkár felterjesztése alapján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának csütörtöki közleménye szerint a tárca vezetője Áder János köztársasági elnöknek három egyetemi, Orbán Viktor miniszterelnöknek három főiskolai rektor kinevezésére tett javaslatot. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár minden jelölttel találkozott, ezután tette meg javaslatait a miniszternek - emlékeztet az MTI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!