szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány örül annak, hogy a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) Budapesten tartja tanácskozását, mert így a szervezet tagjai személyes tapasztalatok alapján alkothatnak véleményt arról, hogy megalapozottak-e a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak – fejtette ki Martonyi János külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapban csütörtökön megjelent vendégkommentárjában.

A külügyminiszter az Ahol Magyarország valójában áll című írásában felidézte, hogy a WJC elnöke, Ronald S. Lauder egy április elején megjelent írásában aggodalmát fejezte ki a magyarországi politikai folyamatokkal kapcsolatban, és a "politikai iránytűjét" elvesztett politikusként jellemezte Orbán Viktort. 

Martonyi János kiemelte: a magyarországi zsidó közösség az egyik legnagyobb Európában, és mindig is fontos szerepe volt a közéletben, jelenleg pedig "a zsidó vallási és kulturális élet reneszánszát éljük, mindenekelőtt Budapesten". Ugyanakkor "sajnos antiszemiták is vannak", köztük olyanok, akik "az utcán hirdetik botrányos nézeteiket", így érthető, hogy a legnagyobb nemzetközi zsidó szervezet elnöke Magyarországgal foglalkozik. 

"A szélsőjobboldali mozgalom a baloldal alatt erősödött meg"

A külügyminiszter hangsúlyozta: fontos, hogy "vezető személyiségek minden lehetséges országból" a WJC budapesti tanácskozása alkalmából személyesen tapasztalhatják meg, milyen helyzetben van a magyarországi zsidó közösség, és ellenőrizhetik, vajon helytállóak-e az egyes lapokban megjelenő általánosító megállapítások, és megalapozottak-e Ronald S. Lauder aggodalmai.

Martonyi János kifejtette: a 2010-es parlamenti választás eredménye nem magyarázható csupán a "nyertesek kiválóságával". Az eredményben megmutatkozik a "végtelen frusztráltság és düh", amelyért mindenekelőtt a megelőző nyolc évben elharapódzott korrupció és az elhibázott gazdaságpolitika a felelős. A "szélsőjobboldali mozgalom (...) a baloldali kormány alatt erősödött meg, és ez az örökség valóban aggasztó jelenségeket hozott a felszínre" – írta a külügyminiszter. 

Panaszkodás helyett azonban tettekre van szükség a kormány részéről, hogy a szélsőjobb követői "megtalálják a konszolidált demokratikus közösséghez visszavezető utat" – tette hozzá Martonyi János. Ugyanakkor "a magyarországi antiszemita esetek relativizálásának szándéka nélkül" azt is meg kell jegyezni, hogy a magyarországi helyzet pontos értékeléséhez érdemes tanulmányozni a rasszista motivációjú bűncselekmények európai statisztikáját – áll a FAZ-ban megjelent vendégkommentárban.

A külügyminiszter kiemelte: egyetlen egy antiszemita, rasszista indíttatású cselekmény vagy megnyilvánulás is túl sok. Az Orbán-kormány éppen ezért gondoskodott arról jogszabályi úton, hogy a szélsőjobb egyenruhás alakulatai ne masírozhassanak, és ne kelthessenek félelmet akadálytalanul. Továbbá az alaptörvény "sokat bírált" negyedik módosítása bővíti a rasszista és antiszemita megnyilvánulások elleni jogi fellépés lehetőségeit. Nem is véletlen, hogy a zsidó közösség üdvözölte ezt a jogszabályt – írta Martonyi János.

"Elhamarkodott állásfoglalás"

Kifejtette: a "híres-hírhedt" médiatörvény miatt megfogalmazott pesszimista prognózisok ellenére "mindenütt látható és hallható" a kormány tevékenységével szembeni kritika, és a parlament módosította az illetékes európai testületek által kifogásolt törvényeket. A kormány értékválasztása pedig nem azt jelenti, hogy "búcsút mondott a modernitásnak", hanem azt a szándékot jeleníti meg, hogy helyreállítsa a társadalmi összetartást – tette hozzá a külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Magyarország a 2011-es uniós elnökség idején tettekkel bizonyította az európai egység eszméje melletti elkötelezettségét. 

Martonyi János hangsúlyozta: mindennek alapján az a meggyőződése, hogy Ronald S. Lauder budapesti tapasztalatai "alapjaiban különböznek majd attól, ami elhamarkodott állásfoglalására késztette".

Ronald S. Lauder: "Magyarország veszélyes tévúton jár"

A külügyminiszter a WJC elnökének a Süddeutsche Zeitung című német lapban április 4-én megjelent írására reagált. Ronald S. Lauder Az elveszett iránytű című vendégkommentárjában úgy vélte: a 2010-es kormányváltás óta drámai mértékben emelkedett az antiszemita vagy romaellenes megnyilvánulások száma, a független médiumokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, az alaptörvény negyedik módosítása következtében pedig veszélybe kerül a demokratikus berendezkedés. 

Ronald S. Lauder azt írta: Magyarország "veszélyes tévúton" jár. "Fáj, hogy ez a szép ország ennyire elszigetelődött nemzetközileg, de nem adom fel a reményt, hogy ennek a csodálatos országnak a vezetői megtalálják politikai iránytűjüket és elforgatják a kormánykereket" – tette hozzá a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egy spanyol orvos üzenete a frontvonalból: teszteljetek!

Egy spanyol orvos üzenete a frontvonalból: teszteljetek!

150 ezer védőmaszk érkezik ma Magyarországra Üzbegisztánból

150 ezer védőmaszk érkezik ma Magyarországra Üzbegisztánból

Új hang szólal meg a Huawei telefonjain – ismerje meg Celiát

Új hang szólal meg a Huawei telefonjain – ismerje meg Celiát