szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsgán. A szövegalkotási feladatnál Márai Sándor egy elbeszélését is lehetett elemezni.

Az érettségiző diákoknak a középszintű vizsgán Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük, és a szöveg alapján kell megoldaniuk kilenc feladatot – írja az EdulineA szövegértési feladat általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet: egy érvelést, egy műelemzést vagy egy összehasonlító elemzést. Idén a diákok Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kapták, ezek közül választhatnak. Az elvárható terjedelem 500-1500 szó. 

Az emelt szintű magyarérettségin a nyelvi-irodalmi tesztsor Csokonai Vitéz Mihály életművéhez kapcsolódott, a bevezető szöveg Csokonai Tüdőgyulladásomról című műve volt. A második feladatban egy hivatalos levelet kellett írni egy színháznak a diákönkormányzat nevében, a vizsgázóknak javaslatokat kellett megfogalmazniuk. A harmadik feladatban pedig arról kellett fogalmazást írni, hogy egy ember gondolatai teljes mértékben átvehetők-e, tudássá alakíthatók-e.

Kattintson galériánkért!
©

Az Eduline által megkérdezett magyartanárok szerint a középszintű feladatsor korrekt volt, egyértelműek voltak a feladatok, és nagy segítséget jelenthetett, hogy a szövegértési feladatnál a bekezdéseket számokkal jelölték, a kérdéseknél pedig jelezték, hogy melyikben kell keresni a jó választ.

A szövegalkotási feladatról azt mondták, számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb Márai is előkerül az érettségin, mert a pedagógusok nagy része a szóbelin is kéri az író életművét, az elbeszélés elemzésére pedig felkészültek a diákok. Az összehasonlító verselemzéshez, ahol Berzsenyi és Vörösmarty egy-egy költeményét kell összehasonlítania a vizsgázóknak, némi történelmi tudás is kell, de a két költő életművét a magyarórákon részletesen tanulják a diákok. Akik az érvelést választják, azoknak az utazásról mint irodalmi motívumról kell értekezniük, legalább három-négy epikai mű bemutatásával.

Megoldások
A magyar középszintű írásbeli érettségi megoldásokat az Eduline portál olvashatják, az első részét (szövegértés) itt, a második részét (szövegalkotás) itt találja.

Gósy Mária, az MTA Nyelvtudományi Intézeténet munkatársa, akinek tanulmánya a középszintű magyarérettségin szerepelt a 444.hu-nak azt mondta, nem tudott róla, hogy érettségi feladat lesz a tanulmánya, ugyanakkor nagyon megtisztelőnek tartja, hogy a munkájára esett a választás. Azt mondta reméli, hogy nem okoz nehézséget a diákoknak az írás, mert mindig próbált úgy írni, hogy az könnyen érthető legyen. Szerinte most legalább világos visszajelzést fog kapni arról, hogy ez mennyire sikerült.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 perc, a szövegalkotásira 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ezek összegyűjtése után kezdhetik meg a másik megoldását. 

Kattintson galériánkért!
©

A középszintű magyarérettségin összesen 150 pontot lehet szerezni: 100-at az írásbelin, 50-et a szóbelin. Az írásbeli szövegértési feladatsorára legfeljebb 40 pontot, az esszére pedig 60 pontot kaphatnak a diákok. A fogalmazás tartalmára 20, szerkezetére, felépítésére szintén 20, nyelvi minőségére további 20 pontot adhatnak a javítók, helyesírási hibák miatt legfeljebb 15, rendezetlen íráskép miatt pedig 3 pontot lehet levonni.

Az emeltszintű írásbeli 240 percig tart, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi és az irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőleg 40-60 százalék. 

Az írásbelik megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Középszinten 1214 helyszínen 83 255 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1805 diák tesz érettségit. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 57 helyszínen 104 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

A PDSZ a téli szünet azonnali elrendelését kéri Orbánéktól

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül