szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adóhatóság egyelőre nem ad technikai számot az Alkotmánybíróság által egyházi státusba visszahelyezett szervezeteknek, így azok nem gyűjthetik az egyszázalékos adófelajánlásokat - írta a Magyar Hírlap és a Népszabadság.

A Magyar Hírlap hétfői számában közölte, kormánypárti politikusok szerint jogbizonytalanság alakult ki.

Az Alkotmánybíróság (AB) határozata alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hatályos jogszabályok szerint kizárólag azon szervezetek részére adhat ki egyházi technikai számot, amelyek igazolni tudják egyházi státusukat.

Ez utóbbi elismerése az alaptörvény szerint az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, vagyis a parlament ismerhet el – sarkalatos törvényben – egyházként egyes vallási tevékenységet végző szervezeteket – közölte a lappal a NAV.

A lapban idézik Hölvényi György egyházügyi államtitkárt, aki elmondta, a Ház előtt lévő törvénymódosító javaslat szerint az érintetteknek visszamenőlegesen jár majd az „egyszázalékos lehetőség".

A Népszabadságnak Karsai Dániel alkotmányjogász kijelentette, mára egyre nyilvánvalóbb, hogy az Országgyűlés nem hajlandó végrehajtani az AB döntését.

A kormányzat szerinte arra játszik, hogy a parlament a közeljövőben elfogadja az egyházügyi törvény legújabb változatát, amelynek feltételeit az adófelajánlásoktól most eleső vallási közösségek nem fogják tudni teljesíteni. Így akarják legitimálni a jelenlegi illegitim helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!