szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Öt trafikra nyert koncessziót a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdálkodásért felelős államtitkárának, Czerván Györgynek a veje, Galbács Ferenc – tudta meg a hvg.hu. A gazdászként dolgozó és fogathajtó férfi azt mondta lapunknak, hogy apósának nincs köze ahhoz, hogy nyert a pályázaton.

Öt trafikra nyert koncessziós jogot a tápiószentmártoni Galbács Ferenc. A férfi a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. pályázatának eredményhirdetése alapján Tápiószentmártonban kettő, Tápióságon, Nagykátán és Tápiószelén pedig egy-egy trafikot működtethet.

Czerván Györgynek nincs köze hozzá?
©

A Facebook közösségi internetes oldal szerint fogathajtó versenyeken induló férfi a hvg.hu információi szerint Czerván György földművelésügyi államtitkár veje, az államtitkár maga nyilatkozik arról egy Galbács részvételével zajló fogathajtó verseny után, hogy lánya férje jobb eredményre számított. Czerván Györgyöt szerettük volna megkérdezni arról, hogy az ő posztja és kapcsolatai szerepet játszhattak-e abban, hogy a veje trafikok koncessziós jogait nyerte el, de nem értük őt utol. 

Galbács Ferenc a hvg.hu-nak készséggel nyilatkozott. Közölte, miután van két lottózója, és eldöntötte, hogy indul a trafikok koncessziós jogának megszerzéséért, egy családi összejövetelen apósának is elmondta, mit tervez, Czerván György pedig ráhagyta, mondván ez az ő dolga. "Egy jászberényi pályázatíró céggel írattam meg a pályázatomat, mert egyedül nem mertem belevágni. Szerintem jó anyagot hoztak össze, ezt bizonyítja az is, hogy az öt trafikra beadott pályázataim nyertek. Ezekben egyébként már kibővítve, nem csak dohánytermékek forgalmazására, hanem kávé és szeszsesital értékesítése is szerepelt bele."

A Kincsem Lovasparkban gazdászként dolgozó férfi elmondta azt is, pénteken írhatja alá a szerződést a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nél. Megjegyezte, érték támadások amiatt, hogy Czerván György rokona, de szerinte csak azokat lehet támadni, akik nyertek, és valószínű ő is hasonlóan viselkedne abban az esetben, ha a vesztesek oldalán állna. "Harmincévesen úgy érzem, most kell ebbe belevágnom, hogy minél többet érjek el, és láthassam felnőni a most hat hónapos lányomat."

Nyilvánosságra került metódus és trafiknyertesek

Mint ismert, több helyen a Fidesz helyi vagy országos vezetőihez kötődő pályázók nyertek koncessziót. Hogy „lehetőség szerint fideszesek nyerjenek, jobbikosok és MSZP-sek pedig semmiképpen ne” – az Origo írása alapján Rogán Antal és Lázár János embereitől kapták a Fidesz választókerületi vezetői ezt az utasítást, akik a dohánykoncessziós pályázatban javaslatokat tehettek. Erről nyíltan beszélt Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő a hvg.hu-nak elmondva, hogy egy informális frakcióülésen hozta be a város polgármestere a pályázók névsorát, és ezt kellett véleményezniük.

Többek között Balogh József fideszes országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármesterének nevelt fia, Liptai Szabolcs Richárd is dohányértékesítési koncessziós jogot nyert. Balogh a napokban úgy került be a hírekbe, hogy élettársa elmondása szerint megverte őt, ami miatt kórházban ápolták. Balogh József nevelt fia mellett Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. elnökének sógora is nyert koncessziós jogot a trafikpályázaton. Gyulay azt mondta, nincs benne a keze a dologban. Solymár László Sándor Óbudán szerzett meg két koncessziós jogot.

A trafikmutyival kapcsolatban május 6-án az országgyűlésben a szocialista Ipkovich György "Ki téríti meg a jogtalan trafikkoncesszió által okozott károkat?" – címmel interpellált. Fónagy János államtitkár szerint azonban egyelőre nincs kár, így nincs miről beszélni. "Jogszerű eljárásban, jogszerű döntéssel hozott ügyekben nem lehet kárról beszélni. ismételgethetjük napestig, nem lesz más a helyzet."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kósa elárulta, hogyan nyerhettek fideszesek a trafikpályázaton

A nagy számok törvényéből következik Kósa Lajos szerint, hogy fideszesek is vannak a trafikpályázat nyertesei között. A Fidesz alelnöke azt is leleplezte, hogy nyert trafikot Gyenesei István volt önkormányzati miniszter sajtósának felesége is. Az MSZP "szánalmasnak" nevezte a kormánypárt magyarázkodását.

Kovács Áron Itthon

Kiállás: fideszes képviselő leplezi le a trafikmutyit

Gyorsan eleget tett Lázár János felszólításának Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő, és a hvg.hu-nak adott interjúban névvel vállalja: a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat. Az állatorvosként dolgozó helyi képviselő azt mondja, hosszú távon a Fidesz érdekét szolgálja, hogy beszél a történtekről, különben úgy járnának, mint a szocialisták. Hadházy Ákos kifejti, mihez vezet az, ha egy pártban ellenzék és belső viták nélkül, 98 és 100 százalékos döntéseket hoznak.

hvg.hu Vállalkozás

Az újtrafikosok a pénztárgéprendelet első áldozatai?

Várhatóan tovább csúszik az országban működő mintegy 300 ezer pénztárgép kötelező cseréje, mivel a már többször módosított határidő sem tűnik tarthatónak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összeköthető berendezések mintadarabjainak engedélyeztetése ugyanis még csak nemrég kezdődött el, így egyelőre nincs a piacon olyan pénztárgép, amely megfelel az új törvényi előírásoknak. A problémával leghamarabb a július elsejétől induló új nemzeti dohányboltok üzemeltetői szembesülnek, akiknek ráadásul nem csak az adóhatóság felé kell az online adatforgalmat biztosítaniuk, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. irányába is.

hvg.hu Gazdaság

Mihez kezd az elnyert trafikkal, aki csak viccből pályázott?

A régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élő trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken. A szerkesztőségünkbe érkezett levelek alapján úgy gondoljuk, jelentkezőkben nem lesz hiány.

Vida Barbara Gazdaság

Trafikosok rehabilitálása: "De akkor most mi az új terv?"

Szinte teljesen biztos volt a dolgában Papp Géza, amikor pályázott a dohányárusítási jog elnyerésére. A harminchárom éve trafikosként dolgozó, a középferencvárosi Tompa utca és környékén jól ismert férfi elkeseredésének és felháborodásának oka ugyanaz: nem kapott koncessziós jogot. Most ő is élne Orbán Viktor ajánlatával, és felülvizsgáltatná a pályázatát.

hvg.hu Itthon

Trafikot nyithat az élettársát verő Balogh nevelt fia

Fülöpházán Liptai Szabolcs Richárd nyerte a dohánykoncessziós pályázatot, aki Balogh József polgármester nevelt fia - írja a Hír24.hu. Balogh a napokban úgy kereült be a hírekbe, hogy élettársa elmondása szerint megverte őt, ami miatt jelenleg is kórházban ápolják.

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő