szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Részben lezárult a járványügyi vizsgálat a Pilisszentlászlón előfordult szamárköhögéses esetekkel kapcsolatban – közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetének munkatársai az iskolában tanuló 195 diák oltási könyvét ellenőrizték – olvasható a közleményben. Megállapították, hogy 194 esetben a dokumentumokban a kötelező védőoltásokról szóló igazolások hiánytalanul szerepelnek, egy gyerek oltási könyvének ellenőrzése még folyamatban van.

A népegészségügyi intézet jelentése szerint összesen öt felnőttnél és egy gyermeknél merült fel a szamárköhögés gyanúja. Az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok négy felnőtt esetében igazolták a fertőzést.

"Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az a tény, hogy gyermekek körében nem történt több megbetegedés, elsősorban a védőoltásnak köszönhető. A szigorú hazai kötelező védőoltási rend betartásával az olyan súlyos betegség okozta járványok kialakulása is megelőzhető, mint például a szamárköhögés" – tették hozzá.

A felnőttek megbetegedésében szerepet játszhatott, hogy az immunitás az életkor előrehaladtával hanyatlik, ezért a tíz évnél régebben oltott pedagógusok önkéntes oltásához a népegészségügyi intézet oltóanyagot biztosított, melyet a tantestület tagjai közül többen már meg is kaptak. A járványügyi kivizsgálás során az érintett intézmény vezetője minden tőle telhetőt megtett, hogy a népegészségügyi intézet munkatársait feladatuk elvégzésében segítse.

Az esettel kapcsolatban azt is hangsúlyozták, hogy különösen fontos a szamárköhögés elleni ismétlő oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A kisgyermekek az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség életveszélyes lehet számára.

"Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemőt a fertőzéstől az ún. nyájimmunitás védheti meg. Ehhez szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt ismétlő oltást kérjenek saját maguk számára" – írták.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Új fizetős szolgáltatást indíthat az Apple

Új fizetős szolgáltatást indíthat az Apple

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban

Leáll a termelés tíz napra a kecskeméti Mercedes-gyárban