szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új, párválasztást támogató kormányzati program csak egy lehetőség, hogy a fiatalok a tánc erejével könnyebben találjanak társra – mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió műsorában. Hozzátette, a programot saját élettapasztalatai is ösztönözték, és "idióta gondolat", hogy az állam ezzel beleszólna a párválaszása.

A harminc év alatti fiatalok túlnyomó többsége egyedülálló, miután a tanulás kitolódása és a karrierépítés miatt a fiataloknak kevesebb a lehetőségük az ismerkedésre – ezen a helyzeten változtatna az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott vasárnapi táncos, ismerkedést segítő programsorozat – idézték fel az MR1-Kossuth Rádió műsorában

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a 180 perc című műsorban azt mondta, ő egyházi közösségben ismerkedett meg feleségével, a tervezett programsorozatot pedig egyaránt ösztönözték saját élettapasztalatai és szakemberek ajánlásai.

A politikus szerint tény, hogy Magyarországon és általában Európában is jellemző, hogy pár nélkül élnek a fiatalok. Nem lehet eltagadni, hogy tizenegynéhány év alatt több mint 10 százalékkal nőtt azoknak a 30 év alatti fiataloknak a száma, akik nem élnek tartós párkapcsolatban – azaz házasságban vagy élettársi viszonyban –, és ennek megfelelően nem vállalnak gyermeket – tette hozzá.

Soltész Miklós azt mondta, nagyon sok fiatal munkatársa van, valamint gyermekei családon kívüli környezetét is ismeri, és azt látja, sokszor óriási gond a kapcsolatteremtés. Az egyetemeken, főiskolákon még úgy-ahogy megvan erre a lehetőség, de azt követően már sokkal nehezebb párt találni – tette hozzá.

©

Annak kapcsán, hogy a Szabad egy táncra? – Az első lépés egymás felé című vasárnapi rendezvénysorozatot sokan állami párkeresőnek nevezték, Soltész Miklós azt mondta, jellemző ez azokra a hírportálokra, amelyek így aposztrofálták a kezdeményezést.

„Én nem ezzel foglalkozom, a legkevésbé az ő értékszemléletük, illetve az ő családellenes, gyermekvállalás-ellenes gondolkodásuk érdekel. Sokkal inkább az, hogy minden egyes felmérés azt mutatja, hogy a magyar fiatalok még mindig a legjobb kapcsolatnak a házasságot tartják, és sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyit valóban végül is vállalnak” – fogalmazott az államtitkár.

Az Emmi tisztségviselője szerint ennek megfelelően minden olyan segítség, amely kapcsolat-, és emellett közösségteremtést is szolgál, fontos és szükséges. Soltész Miklós arról is beszélt, hogy az elmúlt három évben több más közösségteremtő, illetve a házasságra, gyermekvállalásra, családi életre fölkészítő programot is indított a kormányzat, amelynek az a célja, hogy a fiatalok felelősen merjenek házasságot kötni és gyermeket vállalni.

A politikus szerint a tíz városban vasárnap egyszerre induló program lehetősége szűk körű, arra azonban mindenképpen jó, hogy megismertesse a táncot olyan fiatalokkal, akiknek adott esetben erre nincs lehetőségük. Nyilván nem arról van szó, hogy az állam beleszól a párválasztásba, „ez egy teljesen idióta gondolat” attól a néhány embertől, akik így látják a programot.

A kormányzat sokkal inkább csak egy lehetőséget biztosít, ami remélhetőleg sikeres lesz – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár a szalagavatót megelőző felkészülés időszakát említette pozitív példaként. Úgy véli, az együttlét, a közös gyakorlások – amelyektől a fiúk kezdetben menekülnek –, majd az előadás nagy sikere után „mindenki tudja, hogy a közösségi táncnak mekkora ereje, hatása van”.

A programokat Budapesten és több vidéki városban – Debrecenben, Pécsen, Szegeden, Miskolcon, Győrben, Szombathelyen és Székesfehérváron – rendezik meg vasárnap, és a programokhoz Baja valamint Békéscsaba is csatlakozott. A fővárosban 16 és 22 óra között a Nemzeti Táncszínház előtti téren várják az érdeklődőket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hazaengedték Boldog István egykori mindenesét

Hazaengedték Boldog István egykori mindenesét

Az olcsó marketing miatt szeretik a kis cégek a Facebookot

Az olcsó marketing miatt szeretik a kis cégek a Facebookot

50 ország, 80 ezer fertőzött: interaktív térképre vittük a koronavírus terjedését

50 ország, 80 ezer fertőzött: interaktív térképre vittük a koronavírus terjedését