szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkapta az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) az átlátszó.hu oknyomozó portál azt a szerződést, amelyet egy kajmán-szigeteki céggel kötöttek letelepedési államkötvények eladására. A dokumentumból kiderül, hogy Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken, illetve a keretszerződésben foglalt kötelezettségek teljesítéséért a felek nem tartoznak egymásnak ellenérték kifizetésével.

Az ÁKK április 9-én kötött szerződést a Hungary State Special Debt Fund nevű céggel azzal a céllal, hogy a társaság értékesítse a letelepedési államkötvényeket Kínában és Vietnamban a magyarországi tartózkodási engedélyt kérelmezők számára - idézte fel az átlátszó.hu. A kérelmezőknek a 250 ezer euróért megvásárolt értékpapírokat legalább öt évig kell birtokolniuk.

A Hungary State Special Debt Fund a Kajmán-szigeteken alakult idén január 15-én. Rogán Antal, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke szerint nem offshore cégről van szó, mert ismertek a cég tulajdonosai - közöttük a kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, Boros Attila, Lian Wang, illetve Jonathan Chan, akik Rogán szerint az üzleti életben feddhetetlenek.

Az azonban az oknyomozó portál szerint nem derült ki Rogán képviselői kérdésre adott válaszából, hogy pontosan hogyan néz ki a cég tulajdonosi szerkezete. Az átlátszó.hu április 24-én az ÁKK-hoz közérdekű adatigényléssel, hogy kikérje a társasággal kötött szerződés elektronikus másolatát. Az ÁKK el is küldte a kért szerződést, bizonyos üzleti titkot sértő részek kitakarásával

A dokumentumból kiderül, hogy a Hungary State Special Debt Fund két igazgatója Lian Wang és Boros Attila. A szerződés értelmében a társaság a Kínai Népköztársaság és a Vietnami Szocialista Köztársaság állampolgáraival köthet szerződést.

A befektetőnek vállalnia kell, hogy kizárólag kötvényekbe fektet be és névre szóló értékpapírt bocsát ki, hogy a Kajmán-szigetek joga szerint megfelelően bejegyzett, rendelkezik szabályos engedéllyel és felhatalmazással, valamint azt is, hogy a forgalomba hozatal elszámolása teljes körűen biztosított.

A keretszerződésben foglalt kötelezettségek teljesítéséért a felek nem tartoznak egymásnak ellenérték kifizetésével. Az azonban a beszámoló szerint már nem derül ki, hogy mekkora időszakra kötötték a szerződést, ezt ugyanis kitakarták. Az sem derül ki, hogy ha valamilyen probléma lép fel, amely miatt az ÁKK a forgalomba hozatal leállításán és felfüggesztésén kívül még milyen eszközökkel élhet.

Szintén üres a kötvények ellenértékének megfizetésére és elszámolására vonatkozó szabályok oldala is - tette hozzá a portál.

Az Országgyűlés két újabb cég számára is engedélyezte a kötvények forgalmazását: a Máltán bejegyzett Discus Holdings Ltd. Dél-Afrikában, Indonéziában, Kenyában és Nigériában, míg a ciprusi székhelyű Innozone Holdings Ltd. Cipruson és Indiában forgalmazhatja a speciális államkötvényeket. A szerződéskötés az ÁKK honlapja szerint azonban még nem történt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél