szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai parlamenti választásokon várhatóan nem lesz közös MSZP–Együtt 2014-lista, de a szocialistákét Szanyi Tibor vezetheti – írja a Népszabadság.

Várhatóan a szocialisták európai parlamenti listájának első helyén fog szerepelni a jelenleg az európai parlamenti választásokért felelős koordinátor, Szanyi Tibor – írja a Népszabadság. A szocialisták elnökségi tagja ezzel kapcsolatban a lapnak azt mondta, vannak elképzelések és forgatókönyvek, „pláne a Fidesz törvényhozási kiszámíthatatlanságai”, ezekről tehát – formai döntések hiányában – még nem időszerű beszélni.

A szocialisták mindenesetre azzal számolnak, hogy az országgyűlési és az EP-választások egymáshoz közeli időpontokban lesznek, így a két voksolás kampányát is összehangoltan, egymásra építve kell formálni. "Nem értelmetlen szabadságharcot vívunk, hanem valós, a nép mindennapjait könnyebbé tevő érdek-képviseleti munkára összpontosítunk” – tette hozzá.

Az MSZP EP-névsora várhatóan – hasonlóan az országgyűlési képviselőjelöltekhez és az országos listára kerülőkhöz – csak ősszel fog véglegesedni, formálisan ehhez elnökségi, választmányi és kongresszusi döntések is kellenek. Szanyi Tibor állítása szerint az MSZP célja, hogy a hazánkra jutó 21-ből legalább 10 mandátumot nyerjenek el, eggyel többet, mint az eddigi legjobb eredményük, a 2004-es 9 fő. A lista összeállítása során figyelembe fogják venni a szocialistáknál kötelező női és ifjúsági kvótát, ami azt jelenti, hogy az első tíz helyen biztosan lesz legalább két hölgypolitikus és két „újonc”.

Az tudható, hogy a jelenlegi MSZP-s EP-képviselők mindegyike kész újrázni, ezt mindannyian megerősítették a Népszabadságnak. A lap emellett egymástól független, de bennfentes forrásoktól úgy tudja, hogy a leendő EP-listán szerepelni fog Szanyi Tibor mellett Ujhelyi István, a brüsszeli delegációtitkár Gúr Roland (az MSZP-alelnök Gúr Nándor régóta az Európai Parlamentben dolgozó fia) is, de a jelenlegi európai parlamenti négyes fogat mellett emlegetik még Mudri György egyetemi oktatót, Mandur László volt házalelnököt és a korábbi EP-képviselő Dobolyi Alexandra nevét is. Az újítás miatt az sem kizárt, hogy a jelenlegi szocialista EP-delegáltak közül nem mindenki fogja Brüsszelben folytatni.

Egy bizonyos, hogy a pártvezetés elképzelése szerint az MSZP saját, külön listával indul az EP-választáson, függetlenül az országgyűlési voksolás kapcsán kötött szövetségektől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

Ismét kitört az Etna

Ismét kitört az Etna

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után