szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az árvízzel érintett területen nem lesz villany, víz, csatorna és szemétszállítási szolgáltatás. Az ott lakóknak kedden 12 óráig kellene kiköltözniük. A hullámtérben mindenki maga szervezi a saját ingatlanának védelmét. A területen saját felelősségükre bent maradók vezetékes vizet ne fogyasszanak.

A III. kerületi Helyi Védelmi Bizottság tájékoztatja a lakosságot, hogy a Nánási út – Királyok útja – Duna vonala között a hullámtérben az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint jelentős árvíz várható. A Duna az előrejelzések szerint a hétvégén tetőzik. Június 5-én reggel 638 centiméter, 6-án 699 centiméter, míg június 7-én reggel már vélhetően 774 centiméteres lesz a vízállás – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A Helyi Védelmi Bizottság felhívja a hullámtérben lévő ingatlanok tulajdonosait, használóit, hogy a veszélyeztetett területen tárolt építőanyagok, gépek, gépjárművek és egyéb vagyontárgyak biztonságba helyezéséről gondoskodjanak.

Mindenki hagyja el a területet

A fővédvonalon Csatornázási Művek június 4-én, kedden megkezdi az utcák, kapubejárók, buszmegállók lezárását, ezért 4-én 12 óráig mindenki hagyja el a területet. Az árvízzel érintett területen nem lesz villany, víz, csatorna és szemétszállítási szolgáltatás.
A hullámtérben az árvízi védekezést a saját ingatlan tekintetében mindenki saját maga szervezi meg, melyhez az önkormányzat korlátozott mértékben homokot és homokzsákot tud biztosítani.

A veszélyeztetett épületeket áramtalanítsák, zárják el a víz- és gázvezetéket. A pincében, földszinti helyiségekben tárolt veszélyes anyagokat, mint kőolajszármazékot, festékanyagot és mindennemű – vízszennyezés lehetőségét magába hordozó – vegyszert, háztartási hulladékot helyezzenek biztonságba.

A területen saját felelősségükre bent maradók vezetékes vizet ne fogyasszanak, helyette gondoskodjanak megfelelő mennyiségű palackos vízről, illetve szobahőmérsékleten tárolható élelmiszerről.

Az árvízvédelemmel, élet- és vagyonvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel, bejelentésekkel a Polgármesteri Hivatal Védelmi és Közbiztonsági Irodához (Fő tér 2.) lehet fordulni, illetve az iroda információs vonalán lehet érdeklődni: a 250-0606 számon.

A www.obuda.hu honlapon az aktuális eseményekről folyamatosan tájékoztatást adnak. Az aktuális és várható vízállásokról a www.hydroinfo.hu oldalon lehet tájékozódni. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a www.fovaros.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékoztatja a lakosságot.

A hullámtérben lakók saját maguk érdekében gondoskodjanak személyi, érték- és vagyonvédelműkről, amiről a rendőrség, katasztrófavédelem, polgárőrség és a közterület-felügyelet is gondoskodni fog. Amennyiben a hatóság elrendeli a teljes kiürítést, akkor a lakóhelyüket azonnal el kell hagyniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

A szlovákok is nyitnak hétfőtől, de csak negatív antigénteszttel lehet munkába járni

A szlovákok is nyitnak hétfőtől, de csak negatív antigénteszttel lehet munkába járni