szerző:
hvg.hu

A 2002-es rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet az idén, kormány 4 millió homokzsákkal és több ezer emberrel készül a védekezésre. Kedden délig kiürítik a Római partot, és tilos lesz megállni a budapesti rakpartokon. A gátakat már építik Leányfalun és Szentendrén is, a Pest megyei települések pedig már megkapták a homokzsákokat. Az Észak-Dunántúlon már másodfokú a készültség, de ismét özönvízszerű eső miatt adott ki figyelmeztetést az OMSZ. Ausztria, Németország, Csehország és Szlovákia is szenved, katasztrófariadót rendeltek el. Kövesse a magyar és európai árvízhelyzetet percről percre a hvg.hu-val!

1 2 3 4 5 6 7 8
Sorrend megfordítása

Erősítik a vasúti síneket a Budapest-Hegyeshalom vonalon

A Duna áradása miatt 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között - közölte a MÁV kedd reggel. Az ezen a vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces átlagos késésre kell számítaniuk.

Összeült a Kormányzati Koordinációs Bizottság

A rendkívüli árvízveszély miatt kedd reggel 8 órakor Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ, amelyben valamennyi érintett minisztérium és szervezet képviselteti magát.

Passauban már apad a Duna

Túl van az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvizének legnehezebb szakaszán Passau, az árvízi védekezést irányító válságstáb kedd reggeli adatai szerint a Duna vízszintje majdnem fél méterrel csökkent az éjjel.

A bajor városnál, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik, a Duna 12,80 méter körül tetőzött az éjjel. Hajnalban már 12,40 méter volt a vízállás, és visszahúzódott az Inn is, a város így túl van a nehezén. Tetőzött az ár Bajorország más térségeiben is, és Türingia tartományban is javult az árvízhelyzet.

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban viszont egyre magasabbra emelkedik az áradó folyók vízállása, az ország keleti részén fekvő tartományokban az évszázad árvizeként emlegetett 2002-es nagy árvízhez hasonló katasztrófától tartanak.

Négyszáz katona is beszáll a védekezésbe

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd  vezérezredes kedden az M1 Ma reggel című műsorában. A vezérőrnagy közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják - tette hozzá.

A vezérezredes arra is kitért, hogy a Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez - a szükséges eszközök mellett - mintegy 1500 embert jelent.

Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe - mondta Benkő Tibor. A honvédségnek számos olyan eszköze van, amely az árvízi mentésben nagy segítséget jelenthet, például olyan helikoptereik, amelyek kéttonnányi homokzsák szállítására is alkalmasak. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni.

Csehországban újabb több ezer embert telepítettek ki az éjszaka

Van egy város, amelyet kettészakított az ár: Ústí nad Labem mindkét közúti hídját lezárták, a két városrészt a megmaradt vasúti hídon próbálják összekötni.

Utak újultak meg az árvíz sújtotta Ongán

Utak újultak meg Onga Ófalu és Ócsanálos elnevezésű részein, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen még a 2010-es árvíz okozott károkat.

A nagyközség sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében meghirdetett, "Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken" című projektre, és nyert el több mint 70 millió forintot.

A pénzből önkormányzati tulajdonokban keletkezett károkat számoltak fel, nyolc út kapott szilárd burkolatot, és helyreállították a megrongálódott csapadékvíz-elvezető rendszert is.

Korlátozzák a vasúti forgalmat a Budapest-Hegyeshalom vonalon

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között kedden reggel 8 órától lezárják a folyóhoz közelebbi vágányt, míg a másik vágányon a vonatok lassabban, váltakozó irányban közlekednek - közölte a MÁV honlapján. Előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel kell számolniuk minden vonatnál.   

Az árvíz vis maiornak számít, az ezeken a vonatokon utazóknak átalány-kártérítést a vasúttársaság nem fizet. Amennyiben az utas a késések miatt előzetesen lemond az utazásáról, menetjegyét, pót- és helyjegyét kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasút.

 

Romlott a helyzet Regensburgban

A vízállás a vártnál is némileg magasabbra, 6,7 méterre emelkedhet, és a folyó több utca elárasztásával fenyeget. Ezeket óvatosságból este lezárták.

Az osztrák határ közelében fekvő Passaunál éjjel is drámai maradt a helyzet. Már korábban leállították az ivóvíz-szolgáltatást, a víz alá került történelmi városmagot a villanyhálózatról is lekapcsolták, a negyed lakosságát pedig kitelepítették. Kedden a térségbe utazik Angela Merkel német kancellár.
 

Lezárhatják ma az alsó rakpartokat

A Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan kedden lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot. A jelenlegi adatok alapján a Duna Budapesten várhatóan vasárnap tetőzik, 875 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centiméter volt, 2006-ban. 

A Szigetközben péntekre várják a tetőzést a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. Ott korábban a legmagasabb vízszint a 2002-ben mért 875 centiméter volt. Ugyancsak pénteken tetőzik a víz Komáromnál, ahol 820 centiméteres vízállásra számítanak, ami szintén meghaladja az eddigi legmagasabb, 801 centimétert. Esztergomnál és Nagymarosnál szombaton várható a legnagyobb vízállás, előbbinél 785 centiméteren, utóbbinál 730 centiméteren várják a tetőzést, ezek ugyancsak rekordszintek.
   

Ki kell vinni az autókat a Margitszigetről

Kedd este 6 órától lezárják a közúti forgalom elől a Margitszigetet, és kiürítik az ottani parkolót. A 26-os buszok leállnak. A Római-parton a 34-es buszok terelve járnak kedd reggeltől.
1 2 3 4 5 6 7 8

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Bombát talált a Duna-parton egyik olvasónk – fotók

Bombát talált a Duna-parton egyik olvasónk – fotók

Vészhelyzet a Jobbiknál, egyetlen iroda a párt vagyona

Vészhelyzet a Jobbiknál, egyetlen iroda a párt vagyona

3900 szülő tiltakozik videóüzenetekben az állami tankönyvek ellen

3900 szülő tiltakozik videóüzenetekben az állami tankönyvek ellen

Oroszoknak kedvező, de kockázatos változás jöhet Paks II.-nél

Oroszoknak kedvező, de kockázatos változás jöhet Paks II.-nél

Húsra, sörre és sajtra költöttek a legtöbbet a magyarok

Húsra, sörre és sajtra költöttek a legtöbbet a magyarok

Ellenkampányt indít a Momentum, Soros és Juncker helyett Orbánt és Rogánt teszik plakátra

Ellenkampányt indít a Momentum, Soros és Juncker helyett Orbánt és Rogánt teszik plakátra