szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött az aknamentesítés a horvát-magyar határ magyar oldalán hétfőn.

Bózsing György, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatvezetője Udvar községben újságíróknak azt mondta: a főkapitányság és a horvát aknamentesítési központ nyár végéig tartó programjában 3,5 millió eurót költenek a határ két oldalára telepített robbanószerkezetek felszámolására.

A határ aknamentesítése az emberek biztonsága, Horvátország közelgő európai uniós csatlakozása és a határjelek karbantartásának nemzetközi kötelezettsége miatt is kiemelt feladat – tette hozzá.

Az aknamentesítés 2,7 négyzetkilométernyi területet érint. Magyarországon a Dráva és a Duna közti körülbelül 80 kilométeres határszakasz mentén vizsgálják át és teszik biztonságossá a gyanús területeket, ahol becslések szerint a föld 100-200, az 1990-es évek elején, a délszláv háborúban telepített robbanószerkezetet rejthet. A mentesítés érinti a Duna-Dráva Nemzeti Park egyes részeit is.

Miljenko Pirsic, a kivitelező horvát DOK-ING cég kereskedelmi vezetője azt mondta, hogy a munkálatokat a horvát oldalon már egy hónappal ezelőtt megkezdték. Magyarországon száz alkalmazottjuk dolgozik, akik magyar szakemberekkel együtt gépi és kézi erővel egyaránt keresik az aknákat.

A határszakasz elaknásítása miatt eddig két magyar állampolgárt ért baleset. Egy asszony 1993-ban csigaszedés közben aknára lépett és elveszítette a bal lábát, egy férfi pedig 1995-ben könnyebben sérült meg, amikor botlódrótos aknát hozott működésbe.

Miljenko Vahtaric, a horvát aknamentesítési központ igazgatóhelyettese hozzátette, hogy Horvátország egész területét illetően az aknáknak 1991-től mostanáig 1965 áldozatuk volt, közülük 508-an meghaltak. A Baranyával szomszédos horvátországi Eszék-Baranya megyében 407-en sérültek meg, közülük 40-en halálosan.

Horvátország 2019-ig vállalta a területén lévő aknamezők teljes felszámolását. Eddig 100 ezer gyalogsági és harckocsiaknát, valamint 200 ezer egyéb robbanószert találtak és semmisítettek meg. Becsléseik szerint további 70-74 ezer aknát kell felszedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!