szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éjféltől működik a Nemzeti Összefogás Vonala, amely a 1357-es számon érhető el. Az árvízi védekezésben és mentésben részt vevő humanitárius szervezetek munkáját segítik az itt befolyó adományokból. Ezzel egyidőben megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala – mondta péntek reggel Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár.

Szerda óta működik a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, amelynek első döntései közé tartozott a Nemzeti Összefogás Számlaszám létrehozása. A számlán péntek reggel 7 órakor csaknem 18 millió forint volt már, és a külföldről érkező összegeket is fogadják rajta – ismertette az államtitkár.

Éjféltől él majd a Nemzeti Összefogás Vonala: hívásonként illetve sms-enként 250 forintot ajánlhat fel az, aki hívja a 1357-et. Az itt befolyó pénzzel az árvízi mentésben résztvevő humanitárius szervezetek munkáját és a felújításokat segítik majd. A karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonalát ezzel együtt megszüntetik. A számlaszámmal és a segélyvonallal kapcsolatos információk ide kattintva érhetők el.

Nagybajcsnál az utolsó adatok szerint 887 centiméter a vízállás, szombat reggelre várják a tetőzést, addig még húsz centit emelkedhet a víz, és akkor 25 centiméterrel haladja majd meg a korábbi rekordot.

Több mint 17 500-an dolgoznak a gátakon

Komáromban 8 méter körül van a Duna vízszintje most, és 830 centiméternél tetőzhet. Esztergomban 736 centis vízállást mértek legutóbb, 8 méter körül lesz a tetőzés.

Budapesten 785 centin áll a Duna, 885 centiméteren tetőzhet.

Védekező munka most 760 kilométeren van, 554 embert telepítettek ki Győr, Komárom és Pest megyében, valamint Budapesten.

A gátakon 17 627 ember dolgozik – ismertette a friss adatokat péntek délelőtt Giró-Szász András kormányszóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat