szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hideg és meleg élelmet, valamint naptejet és sapkákat is osztanak az árvízi védekezésben résztvevőknek a segélyszervezetek munkatársai.

A Dunabogdány határában felállított mobil étkezőhelyen, illetve több településen vasárnap és hétfőn összesen 1500 adag meleg ételt juttatott a gátakon dolgozóknak az Ökumenikus Segélyszervezet. Emellett ásványvíz, csoki, tej, kávé, szúnyogirtó, naptej, recept nélküli fájdalomcsillapító, elsősegélycsomagok beszerzésével is támogatják a munkálatokban résztvevőket - közölte a szervezet hétfőn.

A Református Szeretetszolgálat Tahiban a kárpátaljai önkénteseknek, Szigetmonostoron a kitelepítetteknek, Horányban a védelmi munkában segítőknek visznek élelmet, a melegben dolgozóknak sapkát is osztanak. A munkát hétfőn Szabó István dunamelléki református püspök és Szabó Sándor amerikai református püspök is segíti.

Vasárnap mintegy 4000 szendvicset, gyümölcsöt és több karton vizet osztottak ki a Katolikus Karitász munkatársai Leányfalu, Tahitótfalu, Szigetmonostor, Pócsmegyer és Dunabogdány településeken és környékükön az árvízi védekezésben dolgozóknak. A helyi karitászcsoportok készenlétben várják a katasztrófavédelem jelzését, hogy hol kapcsolódjanak be a védekezésbe - olvasható a szervezet honlapján.

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 mentőcsapata a hétvégén 7 főt menekített ki Tahiban a nyúlgát átszakadását követően. A szeretetszolgálat munkatársai Tahiban a 11-es főút gátjának védelménél, a szivattyúk felügyeleténél, a Hajógyári-szigeten pedig buzgárfigyelésben vettek részt, mentőhajójuk Esztergomban dolgozik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos csoportja szombattól Nagymaroson és Kismaroson a polgármesteri hivatal előtt felállított sátrakban, a Duna közvetlen árterülete mellett teljesít 24 órás egészségügyi szolgálatot, ahol a gátakon dolgozó tűzoltók, katasztrófavédelmi munkatársak és civilek sérüléseit látják el.

Emellett éjjel a gátakon kétóránként tartanak mozgó orvosi ügyeletet. A szervezet teajáratai továbbra is több ezer ember kiszolgálásáról gondoskodnak, a szendvicsek mellett több helyen meleg ételt, sapkát és naptejet, éjszakánként szúnyogrisztót is osztanak.

Adománygyűjtőpontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz által érintett megyékben: a humanitárius szervezet várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító- és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása a www.voroskereszt.hu oldalon megtekinthető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyerekverziója is van már a Microsoft böngészőjének, még telepíteni sem kell

Gyerekverziója is van már a Microsoft böngészőjének, még telepíteni sem kell

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet