szerző:
hvg.hu

Annak ellenére több irodára van szüksége az Országgyűlésnek, hogy jövőre jóval kevesebb képviselőt választana – ez lehet az egyik megfontolás a kisajátítási törvény módosítása mögött. A javaslat első változatát úgy is lehetett volna értelmezni, hogy lakásokat vehet el az állam, ha nem tudja elhelyezni a képviselőket. A pontosításokat már benyújtották, pénteken szavaz a parlament.

„Ingatlant kisajátítani (…) az alábbi közérdekű célokra lehetséges: (…) az Országgyűlés munkáját segítő hivatali szervezet elhelyezése” – igyekszik pontosítani a fideszes Ékes József által kedden benyújtott módosító indítvány a kisajátítási törvény parlament előtt lévő módosításának szövegét. A biztonság kedvéért – nehogy bárki is azt higgye, belvárosi lakásokra utazik az állam – a módosító azt is rögzítené, hogy „lakóingatlannak nem minősülő ingatlanban” kell elhelyezni az Országgyűlés Hivatalát.

György István főpolgármester-helyettes május utolsó napján nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely eredetileg azt nevezte volna meg a kisajátításra okot adó közcélként, ha az ingatlanra „az országgyűlési képviselők, valamint a Magyarország alaptörvényében meghatározott, az Országgyűlés által választott közjogi megbízatást betöltő személyek és hivataluk elhelyezése” miatt van szükség. Márpedig az Országgyűlésről szóló törvény szerint a 2014-ben megválasztott, vidéki képviselőknek már a parlament biztosít budapesti lakást, így nem csoda, hogy volt, aki elkezdte félteni az V. kerületi lakástulajdonosokat.

Ezt nézték ki: a MTESZ székháza a Kossuth téren
©

Az előterjesztő a hvg.hu-nak elismerte, hogy a szöveg pontosításra szorul, a főpolgármester-helyettes szerint ugyanis a törvénymódosításra két konkrét épület miatt van szükség: az egyik a Kossuth téri metróállomás feletti épület, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) székháza, amit az Országgyűlés kapna meg. György István szerint az ingatlan kisajátítására azért lenne szükség, mert az állam évek óta nem tud megegyezni a tulajdonosokkal, de azt nem tudta megmondani, pontosan milyen célra használnák.

Kevesebb képviselő, több iroda

Az Országgyűlés jelenleg az Országház épületében, illetve a Széchenyi rakparton álló Képviselői Irodaházban működik. A parlament sajtóirodája a hvg.hu kérdésére azt közölte: terveikben nem szerepel a Képviselői Irodaházból való kiköltözés, és az Országgyűlés Hivatalának nincs is szüksége további helyiségekre. A képviselőknek viszont igen, sőt jövőre a jelenleginél is több irodára lesz szükségük, annak ellenére, hogy a parlament létszáma 386 főről 199-re (plusz 13 nemzetiségi szószóló) csökken.

A kisebb parlament tagjai ugyanis – szemben a mostani helyzettel – főállású képviselők lesznek, vagyis nem töltenek be polgármesteri vagy kormánymegbízotti posztokat, így munkájuk teljes egészében az Országgyűléshez köti őket. Emellett a képviselőknek és a frakcióknak is a jelenleginél több alkalmazottjuk lesz. „Erre a megnövekedett helyigényre nyújthat megoldást a MTESZ-székház épülete” – írta a hvg.hu-nak az Országgyűlés sajtóirodája.

Levegőt a Margit körútra

A másik, kisajátításra kinézett ingatlanról György István csak annyit mondott: tudomása szerint egy Mechwart téri házról van szó. Egy, a törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító alapján azonban valószínűbb, hogy a közelben, a Margit körúton álló, 1971-ben épült, korábban a gazdasági tárcához tartozó nyolcemeletes irodaház a kiszemelt célpont. A mai szemmel nézve rendkívül csúnya épületet a kormány bontásra ítélte, de Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a terület „egy minimális része” magántulajdonban van.

A Margit körúti monstrum bontása mellett az egyik legfontosabb érv – ezt hangoztatta Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere is –, hogy a szél jobban átjárhatná a szennyezett levegőjű budai belvárost. Finta József építész a Budai Polgár című helyi lapnak azt mondta: a bontás lehetővé tenné a mögötte lévő Ganz-épületek felújítását, így a Millenáris park egészen a Széna térig nyújtózhatna. A bizottság módosító javaslata valószínűleg erre utal, amikor azt írja: környezetvédelmi célra hivatkozva akkor is kezdeményezni lehetne a kisajátítást, ha a cél egy „sűrűn beépített nagyvárosias lakóterület levegőszennyezettségének és zajterhelésének csökkentése céljából zöldterület kialakítása”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!