szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tiltó táblával ellátott bányatavak néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a gyors vízhőmérséklet-csökkenés miatt fennáll az izomgörcs, a sokk, a szívmegállás veszélye, és fertőzésektől is tartani lehet. A mederben lévő fémdarabok, munkagépalkatrészek sérüléseket okozhatnak a vízbe ugrálóknak.

Csak a kijelölt helyeken lehet fürdeni, illetve motoros vízi sporteszközöket igénybe venni a számos veszélyt rejtő Pest megyei bányatavakban, a szabálytalankodók pénzbírságra számíthatnak - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy a hűvös vizű bányatavakat a forró napokon egyre több fiatal, illetve felnőtt keresi fel, de sokan nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal.

A szóvivő tájékoztatása szerint Pest megye csaknem negyven bányatavából nyolcnak a területén (Dunavarsányban, a délegyházi tórendszer 2-es, 4-es és 6-os taván, Dunaharasztiban, Áporkán, Kiskunlacházán és Pócsmegyeren) engedélyezett a fürdés. Jetski a dunaharaszti, a dunavarsányi és a kiskunlacházai tavakon használható, míg a budakalászi Omszki-tavon csak wakeboardozni szabad, a fürdés tilos.

A jetski használata érvényes vizsgához, illetve vezetői engedélyhez van kötve. Az engedély nélküli vezetők ellen szabálysértési eljárás indul, a kiszabható pénzbírság összege elérheti a 150 ezer forintot, míg a helyszíni bírságé 5-50 ezer forint között mozoghat. Szabálysértést követnek el a tiltott helyen fürdőzők is, ők ötezertől 150 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbeugrálás is - figyelmeztetett a szóvivő.

Közlése szerint a hatévesnél fiatalabb, illetve az úszni nem tudó 12 év alatti gyerekek csak szülői felügyelettel fürödhetnek szabadvizekben - ahol a fürdés megengedett. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, van mosdó, zuhanyzó, illemhely, hulladékgyűjtő és a mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet.

A tiltó táblával ellátott bányatavak mellől mindez hiányzik, ráadásul a néhány lépés után hirtelen mélyülő tavakban a gyors vízhőmérséklet-csökkenés miatt fennáll az izomgörcs, a sokk, a szívmegállás veszélye, és fertőzésektől is tartani lehet. A mederben lévő fémdarabok, munkagépalkatrészek sérüléseket okozhatnak a vízbe ugrálóknak - tette hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

A Duna Pest megyei szakaszán Dunabogdány, Felsőgöd, Alsógöd, valamint Ráckeve területén vannak fürdőzésre kijelölt helyek, de ott is csak a szabályok betartásával lehet fürdeni - hangsúlyozta a szóvivő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szávay István kilépett a Jobbikból

Szávay István kilépett a Jobbikból

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek San Franciscóban

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek San Franciscóban

680 lóerős villany-SUV jött a franciáktól

680 lóerős villany-SUV jött a franciáktól