szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs róla hivatalos döntés, de ismert kormánypárti politikusok azt mondták, hogy – élve a kétharmados többség lehetőségével – még e ciklus alatt meg kellene alkotnia az Országgyűlésnek egy teljesen új házszabályt a 2014-es választások utáni időszakra – írja a hétfői Népszabadság.

A Fidesz-frakció meg fogja fontolni, hogy elég-e a módosítás, vagy szükséges egy új házszabály elfogadása még a választások előtt – nyilatkozta a lapnak Gulyás Gergely. A Fidesz jogi szakpolitikusa szerint azért is kell mérlegelni, hogy ez az Országgyűlés biztosítsa az új házszabályt, hogy az új parlamentnek a kissé nehézkes kormányalakítás után ne ezzel kelljen kezdenie a ciklust. Hiszen például a kisebbségi "szószólói" intézmény megjelenése, másrészt a jelenlegi házszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé, hogy a kisebb, 199 fős parlament működni tudjon jövőre.

A lap azon felvetésére, miszerint a Fidesz–KDNP-kétharmad már elfogadott egy teljesen új alkotmányt az Orbán Viktor által megálmodott "centrális erőtér" megszilárdítására, és az új házszabály is nyilván a Fidesz által kívánatosnak tartott parlamenti "játéktér" kereteit biztosítaná, Gulyás Gergely úgy reagált: "Mindenki nyerni akar a választásokon. Ha most fogadunk el egy új házszabályt, annak az lenne az előnye, hogy még senki sem tudja, ki nyer, ki veszít."

A KDNP-s Rubovszky György a lapnak azt mondta: mindenképp szükség van egy új házszabályra, a kisebb parlament, a létszámcsökkentés miatt is végig kell gondolni számos rendelkezést. Arra a kérdésre, jó-e az, ha a mostani kétharmad alkot meg és szavaz meg a következő ciklusra szóló teljes házszabályt, Rubovszky György azt a választ adta: a házszabály-módosítások konszenzussal jönnek létre, ez 1994-ben is így volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást

Meghan Markle „elviselhetetlen gyászról”, második gyermekének elvesztéséről írt vallomást