szerző:
Kovács Áron

Súlyos történelmi párhuzamokat von az államosító kommunisták és a Fidesz közt a trafikmutyi ügyét leleplező Hadházy Ákos, aki csütörtökön bejelentette, hogy kilép a vezető kormánypártból. A szekszárdi önkormányzati képviselőt retorziók nem érték a kiállása miatt, de mélységesen csalódott, mert nem ért el szinte semmit, miközben azért a köztévé megpróbálta besározni a nevét. Bár szimpatizál Ángyánnal és Schifferrel, egyelőre nem tervez politikai karriert, függetlenként fejezi be ezt a ciklust.

Kilép a Fideszből és annak helyi frakciójából Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő. Az állatorvos a szekszárdi közgyűlés csütörtök délutáni ülésén jelentette be döntését. A képviselő neve az után lett országszerte ismert, hogy a hvg.hu-nak adott interjúban nyíltan vállalta: a tolnai megyeszékhelyen Horváth István polgármester és országgyűlési képviselő a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy politikai szempontból véleményezzék az indulókat.

Hadházy a kilépés bejelentése után a hvg.hu-nak azt mondta: bár az interjú megjelenése után nagyon sok támogatást kapott, nagy csalódás volt számára, hogy nem indultak meg azok a párton belüli viták, amelyeket hiányolt. Csalódását csak fokozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök május 17-én, a Kossuth rádióban lényegében védelmébe vette az eljárást, mikor azt mondta: ő sohasem fog hátat fordítani a saját támogatóinak, és nem érti, miért baj, ha egyébként a Fidesz értékrendjét valló vállalkozók is nyernek.

„Ha az ember reálpolitikus és nem olyan naiv, mint én, akkor talán még mondhatjuk is, hogy igaza van” – mondta a kormányfő szavaira utalva Hadházy, akinek csalódás volt, hogy a miniszterelnök nem látta a trafikügyek különlegességét. Nemcsak az történt ugyanis – mondta –, hogy állami pénzt juttattak jobboldali köröknek, hanem elvettek valamit – kisemberek, kisvállalkozók sokaságának megélhetését –, és ezt adták oda a Fideszt támogató vállalkozóknak.

©

„Súlyos történelmi párhuzamként azt tudnám mondani, hogy a kommunisták elvették az osztályellenségnek tartott emberek lakását, és odaadták azokat másoknak” – mondta a képviselő, aki szerint „Rákosi elvtárs, ha egy pénteki napon interjút adott volna a rádiónak, biztosan ő is azt mondta volna, hogy nem fordíthatnak hátat a saját embereiknek”. Az állatorvos-képviselő súlyos hibának tartja, hogy fideszes politikusok saját rokonaiknak is osztottak trafikokat, hiszen még a látszatát is el kellett volna kerülni a részlehajlásnak.

Hadházy szerint a trafikügy két másik jelenségre is rámutat: az egyik az, hogy a magyar politikában elfogadottá vált „a cél szentesíti az eszközt” elve. „Biztos ezt mondták maguknak annak idején a moralizáló kommunisták is” – folytatta a történelmi párhuzamot a képviselő. A másik negatív jelenség szerinte az, hogy érvek helyett indulatokkal operálnak a politikai erők. Ennek okát abban látja, hogy korábban mind a bal-, mind a jobboldal nevében öltek meg embereket, tettek tönkre egzisztenciákat, a túlélők és az áldozatok leszármazottai pedig gyűlölik a másik oldalt, a politikusok pedig erre építenek.

„Szokták kérdezni, hogy megérte-e. Én erre azt mondom, hogy Miskolcon egy önkormányzati képviselő kolléga rokonai lemondtak nyolc trafikról, és lehet, hogy 100-200 őstrafikos mégis kap még egy lehetőséget, vagyis valami eredményt csak elértem” – mondta Hadházy, aki kiállásával azt is meg akarta mutatni, hogy még kétharmados többséggel sem lehet mindent megtenni. „Sajnos az derült ki, hogy mégis: akik engem hazugnak neveztek, még mindig hivatalban vannak” – mondta a kilépéshez vezető csalódásáról Hadházy.

©

„Örömmel jelentem, hogy retorziók nem értek” – jelentette ki a képviselő, de azért voltak megdöbbentő tapasztalatai, amelyek hozzájárultak a kilépésről szóló döntés megszületéséhez. Szerdán ugyanis megjelent az Indexen egy „nem fair, de tényszerű” cikk Hadházy egy magánjogi vitájáról, majd fél órán belül jelentkezett nála az MTVA, hogy riportot készítene az esetről. Hadházy azt mondta: amikor április végén megjelent az interjú a hvg.hu-n, alig tudott rendelni, a sok sajtómegkereséstől, de a „Magyar Szolgálati Televíziót” akkor nem érdekelte a „súlyos közügy”. Amikor azonban egy magánügyben próbálták lejáratni, azonnal és egyedüliként jelentkeztek.

„Tisztességes önkormányzati munkát fogok végezni a hátralévő másfél évben” – mondta a jövőről Hadházy, aki független képviselőként marad a közgyűlésben. Az esetleges lemondást érintő kérdésre úgy felelt: a helyzete egyszerű, hiszen őt – igaz, fideszes támogatással – egyéni körzetben választották meg, nem listán nyerte el a mandátumát. „Ugyanakkor úgy érzem, a frakciófegyelem miatt sok rossz döntésben is részt vettem, ezt most megpróbálom jóvátenni.”

„Jelen politikai helyzetben csak egy-két mécses világít a parlamentben” – mondta Hadházy, aki pozitív példaként említette a Fidesz-frakcióból kilépett Ángyán Józsefet, vagy a baloldali összeborulást elutasító Schiffer Andrást, mert szerinte ők azok, akik saját egzisztenciájuknál fontosabbnak tartják elveiket. Hosszú távon ugyanakkor nem tervez politikai pályafutást, egyelőre biztosan nem csatlakozik egyik létező, vagy most formálódó szervezethez sem. Bár hisz benne, hogy a parlamenten kívül, sőt, a Fideszen belül is vannak, akik az ország sorsát a magánérdekeik elé helyezik, és reménykedik, hogy összeáll belőlük egy új erő. "Akkor talán lenne értelme."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eddig is bajban volt, most kritikus helyzetbe került 100 állat- és növényfaj Ausztráliában

Eddig is bajban volt, most kritikus helyzetbe került 100 állat- és növényfaj Ausztráliában

Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Megszerezte az olimpiai kvótát a magyar férfi vízilabda-válogatott

Szegényházban halt meg 36 évesen, ma százmilliókért kelnek el képei

Szegényházban halt meg 36 évesen, ma százmilliókért kelnek el képei

Épül a berlini Tesla-gyár, hét világháborús bombát már találtak is

Épül a berlini Tesla-gyár, hét világháborús bombát már találtak is

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei