szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Liberálisok azt kérik Tarlós István főpolgármestertől, hogy tűzze ki a meleg közösség zászlaját a Városházára, ahogyan az autonómiájukért küzdő székelyek zászlaját már kitűzte hivatalára.

"Egy szabadságért kiálló, a jogegyenlőségért küzdő kisebbség zászlaját hoztam el önnek, azzal a kéréssel, hogy tűzze ki azt a budapesti Városháza kapuja fölé. Mivel tudom, hogy szívén viseli a kisebbségek ügyét, és az autonómiájukért küzdő székelyek zászlaját már kitűzte hivatalára, biztos vagyok benne, hogy ezt a gesztust is meg fogja tenni" - írta Tarlós István főpolgármesternek Bősz Anett, a Fodor Gábro vezette Liberálisok nevében pénteken.
 
"Mi, liberálisok Önhöz hasonlóan fontosnak tartjuk a kisebbségek jogainak maradéktalan érvényesülését, hiszen ez a legfontosabb európai alapértékek egyike is. Önnel együtt bízunk benne, hogy a székely kisebbséghez tartozók nemzetiségi jogai többé nem szenvednek sérelmet egy uniós tagországban, Romániában. Ugyanilyen fontosnak tartjuk, ahogy származása, úgy nemi orientációja miatt se érhessen senkit hátrányos megkülönböztetés egy uniós tagállamban, Magyarországon. Ezért arra kérjük, hogy a vasárnapi Budapest Pride felvonulás idejére vállaljon szolidaritást a jogaikért kiálló magyar meleg közösség tagjaival" - folytatja levelét Bősz Anett.

"Bizonyára megbánta már..."
 
A levélben azt írja: Tarlós "korábban intoleráns, olykor homofób megjegyzéseivel vétette észre magát". "Mi optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy még a legelvakultabb gyűlölködő is képes kibújni a bőréből. Bizonyára megbánta már, amikor hivatali hatalmával visszaélve megpróbálta betiltani az LMBTQ közösség civil szervezeteinek programját a Sziget Fesztiválon, mondván, hogy a Szivárvány sátorban a látogatók "homoszexuális szellemű kiképzést kapnak"" - idézi fel.

©

"Minden bizonnyal szégyelli már, hogy visszavonta elődje támogatását a Budapesten megrendezett Euro Games játékoktól, azaz a meleg sportolók olimpiájától, mert "elhatárolódik az ott képviselt életformától". Valószínűleg magában elnézést kért már Klaus Wowereit berlini főpolgármestertől is, akit nyíltan vállalt nemi orientációja miatt megsértett. Talán átértékelte már magában minapi megjegyzését is, miszerint azért nem megy a Pride-ra, mert Ön a "másik oldalon áll"" - folytatja a levelet, hozzátéve, "nem világos, mit jelent Ön számára a "mások oldal": a militáns homofóbokat, akik a rendezvény megzavarására készülnek? Az orosz, kínai, szaúdi hatóságokat, akik saját hazájukban betiltják a rendezvényt? Netán az önmagukat nem vállaló, rejtőzködők csoportját?".
 
"Azért vagyunk bizakodóak, mert Önnek az elmúlt időszakban módja volt tanulmányozni kollégái magatartását. Az Ön egyik példaképe, a jobboldali Rudy Giulliani, volt New York-i polgármester rendszeresen részt vett a felvonuláson, akárcsak utódja a baloldalisággal szintén nem vádolható Michael Bloomberg. De nehéz lenne olyan európai világvárost mondani, ahol a város első embere ilyenkor nem vesz részt a kisebbségi jogokra emlékeztető menetben" - írja Bősz.

"Tűzze ki a meleg közösség zászlaját!"

Végezetül a jobboldali Boris Johnson, londoni főpolgármester nyilatkozatát idézi: "Városunk mindig élen járt, amikor az egyenlőségért kellett küzdeni, de nem ülhetünk a babérjainkon - egyre nagyobb szükség van arra, hogy visszaszorítsuk a leszbikusokkal, melegekkel, biszexuálisokkal és transzexuálisokkal szembeni előítéleteket és diszkriminációt. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan vissza kell szorítani a homofób szájhősöket a munkahelyeken, az iskolákban, és bárhol másutt. (... ) Óriási dolog, hogy az utca embere, a társadalom is egészen máshogyan viszonyul már az azonos neműek házasságának kérdéséhez. Ez már ok az ünneplésre."
 
"Ön most bebizonyíthatja, hogy nem a homofób szájhősökkel, hanem nagyvárosok élén álló polgármester-társaival ért egyet. Kérjük, tegye ki a meleg közösség zászlaját a budapesti Városháza épületére" - zárul a levél.

A 18. meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer Budapest Pride fesztivál a budapesti Toldi moziban kezdődött vasárnap este, a hagyományos felvonulást szombaton tartják.

A HVG alapítása óta elutasítja a diszkrimináció minden formáját. Ebből a több évtizedes hagyományból következik, hogy támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely a nyitottságot tűzi zászlajára, így a Budapest Pride-ot és a Nyitottak vagyunk deklarációt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!