szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltemették Horn Gyula volt szocialista miniszterelnököt hétfő délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A szertartáson több százan voltak, Orbán Viktor, Áder János, az MSZP teljes vezetése, de Boross Péter és Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint Andor László EU-s biztos is a helyszínen volt. A temetésen Martin Schulz, az EP elnöke is felszólalt.

Eltemették Horn Gyula volt miniszterelnököt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Miután a sírba engedték a koporsóját és elhantolták, az MSZP szervezői és képviselői sorakoztak fel, valamennyien egy szál vörös szekfűt helyeztek a sírra.

A szertartásra nem sokkal 10 óra előtt érkezett Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is, akiket egymás mellé ültettek, mellettük Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnökök ültek. Sólyom Lászlót Schmitt Pál mellé ültették. A közjogi méltóságok sorába utolsóként Gyurcsány Ferenc érkezett, ő nem fogott kezet senkivel, csak leült a helyére. Az MSZP teljes vezetése is jelen volt, de eljött Andor László uniós biztos és Hans-Dietrich Genscher, a Német Szövetségi Köztársaság volt külügyminisztere.

Martin Schulz EP-elnök fog kezet Orbán Viktorral
©

"Élete maga volt a XX. század" – emlékezett Hornra Katona Béla, az Országgyűlés volt elnöke. 1956-os szerepéről azt mondta: nem ő volt az egyetlen, aki azokban a bonyolult időkben rossz döntést hozott, de később belátta, hogy Magyarországnak Nyugaton van a helye. A rendszerváltás Horn nélkül nehezebb lett volna – jelentette ki Katona, aki méltatta a volt miniszterelnök politikai bátorságát és kompromisszumkészségét.

Katona utalt Sólyomra, a "bánáti bazsarózsák nagy barátjára", aki nem tüntette ki 2007-ben Horn Gyulát, de mint mondta: ez ma már nem számít.

Katona Béla mond beszédet - Kattintson galériánkért!
©

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szólalt fel következőnek. Finoman utalt Orbán Viktorra, amikor azt mondta: Horn üzenete a mának az, hogy a magyarok Európához tartoznak, és talán itt az ideje, hogy megint túllépjünk a megosztottságon.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nem mondott beszédet, csak a párt nevében fejet hajtott a ravatal előtt, őt követték egyenként a volt miniszterelnökök. Amikor Orbán következett, a tömeg felhördült egy pillanatra, de aztán csendben maradtak.

Hans-Dietrich Genscher korábbi német külügyminiszter beszédében azt mondta: a magyarokkal együtt a németek is búcsúznak Horn Gyulától, aki "barátnak bizonyult" a szükség órájában. Amikor az egykori NDK-ból tízezrek kerestek menedéket Magyarországon, hogy onnan az NSZK-ba mehessenek, Horn Gyula Kelet-Berlinbe utazva próbálta meggyőzni a hatalom birtokosait a kiutazásuk szükségességéről. Hiábavaló volt azonban a felhívása, hogy "emberségesen oldjanak meg egy politikai problémát" - emlékeztetett. 

Kattintson galériánkért!
©

Kiemelte: ennek ellenére Horn Gyula "az emberségesség mellett, és így a menekültek kiutazása mellett döntött". Ekkor a németek az egész magyar néptől kaptak támogatást, és ezt soha nem felejtik el - hangoztatta. A 86 éves politikus, aki 1974-től-1992-ig töltötte be a külügyminiszteri posztot, közölte: Horn Gyula nagy európai volt, halálával Európa szegényebb lett. Németországban sosem merül feledésbe a neve - közölte. Hans-Dietrich Genscher úgy fogalmazott, ami Magyarországon kezdődött, 1989. november 9-én a berlini fal leomlásával teljesedett ki, "itt Budapesten mérték az első súlyos csapást a falra". 

Kattintson galériánkért!
©

A környéken nagy volt a dugó a temetés előtt, mert a Rottenbiller utca-Fiumei úti felüljárót lezárták. Az MSZP buszokat szervezett.

Az állami, katonai tiszteletadás mellett tartandó temetésen a családtagok, hozzátartozók mellett politikustársak és külföldi vendégek is lerótták kegyeletüket, 11 órától pedig bárki leróhatja kegyeletét az egykori miniszterelnök sírjánál.

Kattintson galériánkért!
©

Horn Gyula életének 81. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el június 19-én. A szocialista politikus 1994 és 1998 között volt az ország miniszterelnöke.

Kattintson galériánkért!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Felfüggesztett börtönt kapott a fideszes Koncz Ferenc balesetének okozója

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken