szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Még másnap is jól láthatóak voltak a véraláfutások mindannyiunk testén” – mondta a hvg.hu-nak Orsós János a a Dzsaj Bhím közösség vezetője, akit két társával támadott meg mintegy harminc neonáci a Budapest Pride után.

Cikkünk megjelenésével egy időben keresi fel éppen a BRFK illetékeseit az a három férfi, akiket a szombati Budapest Pride után támadtak meg. Mint arról beszámoltunk, Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Iskola igazgatóját, Orsós Jánost, a Dzsaj Bhím közösség vezetőjét és egy harmadik társukat egy körülbelül 30 fős csoport támadta meg a Nyugati pályaudvarnál a Budapest Pride felvonulást követően.

A SZEMA közleményt adott ki az esetről (a megtámadottak a mozgalom tagjai), amely szerint a  "30 rasszista, egyenruhás neonáci, cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy "a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni."

A kordonokon kívül idén sem úsztuk meg az erőszakot
©

Derdák Tibor több helyen is arról nyilatkozott a támadás után, hogy egyikük látleletet vetetett fel, a BRFK ugyanakkor vasárnap kiadott közleményében azt írta, „a rendőrök a három közül az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt”, a támadókat pedig – mivel a sértettek elmondása szerint nem voltak a helyszínen – nem tudták igazoltatni, nem tudták előállítani.

„A támadók egy későbbi időpontban történt azonosítását a megtámadott három férfi egyikének sajtóban megjelent közlésén kívül jelenleg semmilyen adat, információ nem támasztja alá” – közölte a rendőrség. „A sértettek nyilatkozataiban megnevezett egészségügyi intézmény azonban azt közölte a rendőrséggel, hogy a sértettek még orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki” – folytatódik a szöveg.

Orsós János ugyanakkor hétfőn a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a támadás után valamennyien a Fiumei úti kórházba mentek, és mindhárman rendelkeznek látlelettel. Orsós Jánost akkor értük utol, amikor a BRFK-ra tartott, hogy ismét elmondják a támadás körülményeit, és bevigyék a látleleteket. „Nem értettem a rendőrség közleményét sem a látleletekkel, sem a ’bőrpírrel’ kapcsolatban, még másnap is jól látható véraláfutások voltak rajtunk az ütésektől és a rúgásoktól, remélem, sikerül mindent tisztázni” – mondta a hvg.hu-nak Orsós János.

Az ügy további fejleményeiről is beszámolunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor nem fizet a Facebooknak hirdetésekért

Orbán Viktor nem fizet a Facebooknak hirdetésekért

Videón, ahogy a rendőrök sorra buktatják le a szabálytalan kamionosokat az M7-esen

Videón, ahogy a rendőrök sorra buktatják le a szabálytalan kamionosokat az M7-esen

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

Bochkor Gábor elkapta a koronavírust, tünetei is vannak