szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába ülnének jogerősen életük végéig rács mögött, egy strasbourgi döntés miatt ismét köztünk járhatnak majd azok, akik brutális módon végeztek áldozataikkal – írja a Blikk.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélteknek joguk van ahhoz a lehetőséghez, hogy felülvizsgálják büntetésüket – írja a Blikk.

A döntés azért született, mert Angliában több könyörtelen gyilkos azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy emberi jogaikat sérti maga a tény, hogy soha nem vizsgálhatják felül az ügyüket. A tanács végül úgy vélte, a rabok jogai valóban sérültek azzal, hogy elvették tőlük a felülbírálat lehetőségét, így azt javasolták, hogy legkorábban 25, börtönben letöltött év után kérvényezhessék a felülvizsgálatot. Az ítélet jogerős, és nem lehet ellene fellebbezni.

"A döntés hatással lehet Magyarországra is, akár a tényleges életfogytiglanira ítélt magyar rabok is az unióhoz fordulhatnak erre hivatkozva, ha úgy érzik, nincs lehetőségük rá, hogy felülvizsgálják büntetésüket" – magyarázta a lapnak Boros László jogszociológus. Ez a határozat az ítéletet nem befolyásolhatja.

Tóth Mihály büntetőjogász a Blikknek elmondta: "Adöntés persze nem zárja ki, hogy valakit élete végéig börtönbüntetésre ítéljenek, de megadja a raboknak a lehetőséget arra, hogy legkorábban 25 év után az ítészek vagy helybenhagyják az ítéletet, vagy akár rövidítsenek rajta" .
 
Magyarországon jelenleg 26 tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt rab van; az is előfordulhat, hogy olyan gyilkosok, mint P. Tamás, aki emésztőgödörbe rejtette barátnője testét vagy a fekete sereg volt vezetője, M. Róbert, egy napon ismét kiszabadulhatnak. Sőt a jogász szerint, ha Strasbourgban úgy ítélik meg, hogy egy életfogytiglanira ítélt rabnak sérültek a jogai, a gyilkosok még kártérítést is követelhetnek. Az igazságügyi tárca lapzártáig nem válaszolt a lap kérdéseire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői