szerző:
hvg.hu

Hiába ülnének jogerősen életük végéig rács mögött, egy strasbourgi döntés miatt ismét köztünk járhatnak majd azok, akik brutális módon végeztek áldozataikkal – írja a Blikk.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélteknek joguk van ahhoz a lehetőséghez, hogy felülvizsgálják büntetésüket – írja a Blikk.

A döntés azért született, mert Angliában több könyörtelen gyilkos azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy emberi jogaikat sérti maga a tény, hogy soha nem vizsgálhatják felül az ügyüket. A tanács végül úgy vélte, a rabok jogai valóban sérültek azzal, hogy elvették tőlük a felülbírálat lehetőségét, így azt javasolták, hogy legkorábban 25, börtönben letöltött év után kérvényezhessék a felülvizsgálatot. Az ítélet jogerős, és nem lehet ellene fellebbezni.

"A döntés hatással lehet Magyarországra is, akár a tényleges életfogytiglanira ítélt magyar rabok is az unióhoz fordulhatnak erre hivatkozva, ha úgy érzik, nincs lehetőségük rá, hogy felülvizsgálják büntetésüket" – magyarázta a lapnak Boros László jogszociológus. Ez a határozat az ítéletet nem befolyásolhatja.

Tóth Mihály büntetőjogász a Blikknek elmondta: "Adöntés persze nem zárja ki, hogy valakit élete végéig börtönbüntetésre ítéljenek, de megadja a raboknak a lehetőséget arra, hogy legkorábban 25 év után az ítészek vagy helybenhagyják az ítéletet, vagy akár rövidítsenek rajta" .
 
Magyarországon jelenleg 26 tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt rab van; az is előfordulhat, hogy olyan gyilkosok, mint P. Tamás, aki emésztőgödörbe rejtette barátnője testét vagy a fekete sereg volt vezetője, M. Róbert, egy napon ismét kiszabadulhatnak. Sőt a jogász szerint, ha Strasbourgban úgy ítélik meg, hogy egy életfogytiglanira ítélt rabnak sérültek a jogai, a gyilkosok még kártérítést is követelhetnek. Az igazságügyi tárca lapzártáig nem válaszolt a lap kérdéseire.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot

Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot

Több mint negyven tűzijátéknézőt ütött el egy vonat Indiában

Több mint negyven tűzijátéknézőt ütött el egy vonat Indiában

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó

Ilyen a pillanat, amikor szemből jönnek az autópályán – videó

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

Ki lesz az új Morricone?

Ki lesz az új Morricone?

2000 miliárd dollártól esik el a Szilícium-völgy, ha Amerika megtorolja a szaúdi újságíró halálát

2000 miliárd dollártól esik el a Szilícium-völgy, ha Amerika megtorolja a szaúdi újságíró halálát