szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint három hét után ma találkoznak újra az MSZP és az Együtt–PM szövetség vezetői, hogy folytassák a választási együttműködésről szóló tárgyalásaikat. A tervek szerint lezárják a programegyeztetést, és már az egyéni jelöltállításról is szó lesz.

Miután a tárgyalások első fordulóját az Együtt–PM szövetségnél tartották, a mai helyszín az MSZP-székház lesz.

A pártszövetséget a hattagú elnökség – Bajnai Gordon, Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor, Szabó Tímea és Jávor Benedek –, a szocialistákat hét vezetőjük – Mesterházy Attila, Botka László, Harangozó Tamás, Tóbiás József, Lukács Zoltán, Gúr Nándor és Molnár Zsolt – képviseli.

A szocialisták és az Együtt–PM tárgyalásai június 22-én kezdődtek, Bajnai Gordon, a pártszövetség vezetője azonban már április végén megállapodott az MSZP-választmánnyal arról, hogy választókerületenként csak egy közös jelöltet indítanak a Fidesszel szemben.

Három héttel ezelőtt abban maradtak, hogy átfogó megállapodásra – azaz közös listaállításra is – törekednek. Az akkor meghatározott menetrend szerint elsőként négy témáról, alapelvekről és közjogi kérdésekről, gazdaság- és társadalompolitikáról, valamint a külkapcsolatokról kezdtek programegyeztetést a szakértők. Most ezeket zárhatják le a pártvezetők.

A másik téma az egyéni jelöltállítás lesz. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke korábban azt mondta, szeretnék, ha július végére, de legkésőbb augusztus közepére meg tudnának állapodni a közös jelöltállításról a szocialistákkal, és ütemezési tervüket el is küldték az MSZP-nek.

Az MSZP ugyanakkor a jelöltnévsorok megosztását kérte. Az Együtt–PM először azonban – mint arról a Népszabadság és a Magyar Nemzet beszámolt – csak a választókerületi felelőseinek listáját küldte el, a lehetséges egyéni jelöltek nevét csak a múlt hét végén.

Több lap is arról írt, hogy a lista nem hiánytalan, mire az Együtt–PM közölte, szóban kiegészítik, de még nem minden jelöltjük rendezte politikai szerepvállalási szándékait a civil életében.

Nem várható, hogy a mai tárgyaláson már a jelöltekről is megállapodnak, előbb ugyanis arról kell egyezségre jutni, hogy milyen szempontok alapján és milyen arányban osztják fel a 106 körzetet a két fél között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét