szerző:
hvg.hu

Nyílt levéllel fordult a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez. Közlik: szervezetük csatlakozik a szociális érdekképviseletek béremelésért folytatott harcához, nyomásgyakorló akcióihoz. Mint írják, 2013-ban egy bölcsődei kisgyermeknevelő felsőfokú szakképzettség mellett 27 éves közalkalmazotti jogviszony után is havi nettó 71 ezer forintot kap, ami megegyezik a szakmunkás bérminimum összegével.

Nyílt levéllel fordultak a bölcsődei dolgozók Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez hétfőn.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban folyamatosan tárgyalt a közalkalmazottak, ezen belül a szociális ágazatban foglalkoztatottak bérügyeiről – emlékeztettek.

Az OKÉT kormányzati oldalának béremelésre vonatkozó türelemre intését, nemleges válaszait, valamint Balog Zoltán, illetve Soltész Miklós államtitkár nyilatkozatainak tartalmát, amelyekben a szociális ágazatban dolgozók bérköveteléseire
reagálnak, elfogadhatatlannak tartjuk az alábbiak miatt – írták.

Nettó százezer forintot jócskán alulmúló illetmény

2008 óta nem volt közalkalmazotti illetménytábla-emelés. Szakágazatunkra vonatkozóan a minimálbér és a szakmunkás bérminimum 65 fizetési osztályban mossa egybe a béreket és tünteti el az életkor és az iskolázottsági szint alapú bértáblában a különbségeket, amely hatalmas bérfeszültségeket okoz a területen. Dolgozóink illetménye a minimálbér és a szakmunkás bérminimum környékén stagnál évek óta; jövedelmi viszonyuk a KSH adatai alapján is valamennyi nemzetgazdasági ágazat közül a legrosszabbak: 20-25 év közalkalmazotti jogviszony után nettó 100 ezer forintot jelentősen alulmúló illetményt visz haza a bölcsődei dolgozók 80 százaléka.

2013-ban egy bölcsődei kisgyermeknevelő érettségire épülő felsőfokú szakképzettség mellett pályakezdőként, illetve 27 éves közalkalmazotti jogviszony után is havi bruttó 114 ezer, azaz nettó 71 ezer forintot kap, ami megegyezik a szakmunkás bérminimum 2013. évre vonatkozó összegével.

Az elmúlt évek alatt összességében az ágazatban dolgozók több mint 20 százalékos reálkereset-veszteséget szenvedtek el. A fizetésükhöz való hozzájutás feltételeként az idei évtől tranzakciós adókkal is sújtják őket.

2011-től a Fidesz–KDNP bevezette az úgynevezett egykulcsos adórendszert, amelynek következtében a magasan keresők jól, az alacsonyan keresők (így a szociális ágazatban dolgozók is) rosszul jártak. Ezt felismerve az egykulcsos adórendszerrel rosszul járók nettó keresetcsökkenését ellentételezni hivatott bérkompenzációs rendszert vezettek be, amelyre vonatkozóan immár a harmadik éve – hol kormányzati szándék, hol végrehajtásból eredő munkáltatói hibás adatszolgáltatás miatt – számtalan probléma merül fel. Ennek következtében a dolgozók nettó illetménye a kompenzáció ellenére csökkent.

Mindezek mellett először csökkentették, majd megszüntették a szociális továbbképzés és szakvizsga normatív támogatását. A kreditpontos továbbképzés kötelező, de az elvett normatíva ellentételezésére 2011-ben beígért TÁMOP-os (ingyenes) képzések még nem indultak meg, ezért forráshiány miatt egyes munkáltatók az amúgy is méltánytalanul alacsony jövedelemből élő dolgozókra terhelik a kötelező továbbképzés részvételi díjának, illetve útiköltségének finanszírozását.

"Szegénységbe taszít a 'sikeres' kormányzás"

"Tisztelt Miniszter úr – írták a bölcsődei dolgozók –, a szociális ágazatban dolgozók összességében eddig sokkal többet veszítettek, mint amit önök kommunikálnak a minimálbér-emelés, a "rezsicsökkentésből" adódó megtakarítás vagy a szociális üdülési lehetőség terén. "Sikeres" kormányzásuk a szegénységbe taszította kollégáinkat, az önök alkalmazottait, akik a mindennapokban a tevékenységüket a jövőnkért, a gyermekeinkért és a családokért teszik, ami szoros része a kormány oly sokat emlegetett családbarát politikájának.

Önök azt mondták, senki nem fog rosszul járni. De ez a valóságban sajnos éppen a visszájára sült el. A szociális ágazatban foglalkoztatottak a kormányzati kommunikációból csak hallják, hogy Magyarország jobban teljesít, de ezt sajnos a saját bőrükön nem érzik!" – olvasható a nyílt levélben.

"A jelen levelünkben megfogalmazott problémák megvitatására szolgáló Szociális Ágazati Érdekegyeztető Tanács – ki tudja milyen okból, de – nem működik. A kormányzati kommunikációból a szociális területen dolgozók bérrendezéséről sajnos semmiféle konkrétumot nem hallani.

Az elkeseredett, folyamatos átszervezéseknek kitett, méltánytalanul alacsony bérezés miatt mindennapos megélhetési gonddal küzdő bölcsődei dolgozók felé elvárhatatlan igényt támasztanak: hogy jókedvűen, mosolyogva, felelősségteljesen a legérzékenyebb korosztályt gondozzák-neveljék.

Ezért megelégelve a helyzetet, bejelentjük, hogy szervezetünk csatlakozik a szociális területen szerveződő érdekképviseletek béremelésért folytatott harcához, nyomásgyakorló akcióihoz" – írták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Snowden: Ha kiesem az ablakon, akkor az nem lesz öngyilkosság

Snowden: Ha kiesem az ablakon, akkor az nem lesz öngyilkosság

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Beomlott egy épület támfala a Várnál

Beomlott egy épület támfala a Várnál

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél