szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ózdi közgyűlés egyetlen MSZP-s képviselője is megszavazta a vízkorlátozást. A párt vezető politikusai szerint ekkor „még nem lehetett tudni”, mik lesznek a döntés következményei, és a képviselő mára már jóvátette a hibát.

Bár valóban megszavazta a közkutak korlátozását Boda István, az MSZP egyetlen ózdi képviselője, a párt borsodi országgyűlési képviselője szerint a döntés előtt nem egyeztetett az MSZP vezetésével. Nyakó István szerint júniusban még csak „költségcsökkentő intézkedésként” tűnt fel a kérdés, Boda nem látta előre annak humanitárius következményeit, mára viszont „korrigált”, amikor kezdeményezte a közkutak újranyitását.

Boda István, az ózdi közgyűlés egyetlen MSZP-s tagjának szavazatára a Minimumplusz nevű hírportál hívta fel a figyelmet. A cikk szerzői egyben meg is keresték a képviselőt, aki nem kívánt az ügyben nyilatkozni. Vasárnap Boda a polgármesternél kezdeményezte egy rendkívüli közgyűlés összehívását, ahol eltörölhetnék a júliusban elfogadott, több közkút elzárásáról és a maradék vízellátásának korlátozásáról szóló rendeletet. Boda aznap Nyakó István MSZP-s politikussal együtt megkereste Ózd fideszes polgármesterét, Fürjes Pált, aki állításuk szerint ígéretet tett nekik, hogy a kritikus helyeken újranyitják a csapokat. Fürjes később cáfolta, hogy ilyen ígéretet tett volna, Nyakó szerint viszont hangfelvétellel tudják bizonyítani az ígéretet.

Később jöttek rá

„Mivel a vízkorlátozásról szóló határozati javaslat nem tért ki minden részletre, csak akkor vált nyilvánvalóvá a probléma, amikor annak negatív hatásai érezhetővé váltak” – mondta Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő arról, miért szavazhatta meg párttársa. Ózd költségvetése jelenleg szinte reménytelen, nemrégiben buszjáratokat kellett megszüntetni, és akadozott a szemétszállítást is. "Ilyen kontextusban merült fel a vízkorlátozás, amiről még nem lehetett tudni, kiket fog érinteni.” Nyakó István szerint a vízpazarlás valós probléma, de elsősorban nem a nyomortelepeken élők használnak el aránytalanul sok vizet, hanem inkább azok, akik „a kisbirtokaikat öntözik az ingyenes ivókutak vizével, vagy pálinkafőzésre használják azt, mégis a nyomortelepek lakóit sújtja leginkább ez az intézkedés”.

A nyomortelepek lakóit sújtja leginkább az intézkedés
©

„Boda korrigált, amikor kiderült, hogy negatív következményei lesznek a vízkorlátozásnak, ellentétben a fideszes képviselőkkel, akik tartják magukat a döntéshez” – mondta a hvg.hu-nak Török Zsolt, az MSZP szóvivője is. Török azt mondta, a júniusi közgyűlési szavazás előtt Boda nem egyeztetett a pártvezetéssel, „mert nagyon sok képviselőjük van, nincs kapacitás arra, hogy a több ezer testületi ülés előtt a képviselők egyeztessenek az elnökséggel”. Hozzátette: „az MSZP volt az egyetlen ellenzéki párt, amelyik már vasárnap ott volt Ózdon, és nem tüntetést szerveztek, hanem megoldást kerestek a problémára”.

Az MSZP egyébként a Belügyminisztériumhoz fog fordulni, mert ez esetben katasztrófahelyzet állhat elő.

Az ózdi városvezetés jelenlegi álláspontja szerint nem állítják vissza a korábbi vízellátást, az MSZP viszont azt állítja, Fürjes Pál hétfőn ígéretet tett a korlátozás feloldására, amelyet később letagadott. „Miután Boda István kezdeményezte a közgyűlés összehívását, Fürjes azt mondta, nincs szükség a rendkívüli közgyűlésre, a következő közgyűlésig hátralévő időben pedig saját hatáskörében fog intézkedni” – mondta a hvg.hu-nak Nyakó István, aki szerint ekkor ígérte a polgármester, hogy azokban az utcákban, ahol nincs bekötve a vezetékes víz, visszaállítják a korábbi vízellátást. Az állítólagos ígéretet Nyakó tegnap egy sajtótájékoztatón is bejelentette, Fürjes azonban hamarosan cáfolta, hogy ezt ígérte volna, és kijelentette: marad az eddigi korlátozás.

Hétfőn Fürjes a Népszabadság riporterének nyilatkozott, azt mondta, "Nyakónak voltak olyan javaslatai, amelyeket érdemes megfontolni, például, hogy az önkormányzat ideiglenesen állítsa vissza az eredeti állapotot annak érdekében, hogy a forró nyári hetekben az emberek elegendő vízhez jussanak." Két utcában valóban újraindult a vízellátás az eredeti formájában, de a legtöbb kút víznyomását most is korlátozzák.

Percekig tart egy kanna megtöltése
©

Boda István húsz éven keresztül – kisebb megszakítással – vezette a gazdasági és pénzügyi bizottságot Ózdon, jelenleg ugyanitt a titkári pozíciót tölti be. Őt többszöri kísérletezés ellenére sem tudtuk megszólaltatni. Veres András városi elnök viszont elmondta, hogy ebben a kérdésben Boda nem egyeztetett a pártvezetéssel. Egyébként – tette hozzá – abnormális dolog, hogy amikor máshol a hőségriadó miatt vizet osztanak, Ózdon éppen a kánikulai napokon csökkentik a hozzáférés lehetőségét. A racionális intézkedéseket ők is támogatják – vélhetően Boda István is ezért szavazott mellette –, ha „mögötte tetten érhető az ésszerűség”. Arról viszont ebben az esetben nem lehet beszélni, amikor az extrém meleget hozó nyári napokon állítják kész helyzet elé a vízfogyasztókat. Veres András szerint „a kialakult helyzet a Fidesz hároméves tevékenységének az eredménye, akik a minimumszint alá vitték Ózdon az autóbusz-közlekedést is. Új munkahelyeket nem teremtettek, a fizetőképesség pedig olyan szintre csökkent, hogy sorra zárnak be az üzletek a városban”.

Korábban egyébként a jelenleginél lényegesen több családnál volt vezetékes víz Ózdon, de a pénzkereseti lehetőségek lecsökkenésével egyre nőtt az elszegényedés és a vízművek kikapcsolták az adós fogyasztókat a hálózatból. Veres András szerint ez a pár millió forint megtakarítás nem segít a költségvetésen, ezért „csak arra jó, hogy az amúgy is feszült hangulatot tovább korbácsolják”.

Az MSZP a Belügyminisztériumhoz fordul, hogy hirdessenek ki katasztrófahelyzetet a városban.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

"A rasszista az, aki ebből cigányügyet akar csinálni" – megszólalt az ózdi polgármester

A pazarlás és a vízlopás olyan mértéket öltött, hogy amellett a városvezetés nem mehetett el szó nélkül, "nem tűrhetjük a nyilvánvaló lopást, az nem megy, hogy a lakosok többsége tisztességesen fizeti a rezsit, mások pedig potyáznak" – olvasható a polgármester levelében. A fideszes Fürjes Pál sajtótájékoztatót is tartott, ahol azt mondta: a vízkorlátozás nem romatelepi kérdés.

MTI Itthon

Marad a kútzár Ózdon, átverést emlegetnek

Az elmaradt demonstráció megtartását fontolgatják a Roma Magyar Baráti Társaság (RMBT) tagjai, miután kiderült, mégse nyitják újra ki az önkormányzat által elzáratott ózdi közkutakat.

Esnek az albérletárak, ahogy egyre több kiadó lakás zúdul a piacra

Esnek az albérletárak, ahogy egyre több kiadó lakás zúdul a piacra

Magasabbra kúszott az új fertőzöttek és az elhunytak száma Olaszországban

Magasabbra kúszott az új fertőzöttek és az elhunytak száma Olaszországban

Karácsony: Még legalább egy hónapig fenn kell tartani a kijárási korlátozást

Karácsony: Még legalább egy hónapig fenn kell tartani a kijárási korlátozást