szerző:
hvg.hu

Nem tizenöt, hanem harmincnégy perc alatt értek ki a rendőrök a szerdai homofób támadáshoz – írja Facebook oldalán a Háttér Társaság a Melegekért. Korábban a rendőrség közleményében azt írta, hogy az azonos nemű párjával csókolózó Szijártó Imre állításával szemben nem 30-40 percet, hanem csak tizenötöt kellett várniuk a járőrök megérkezéséig. Közben kirúgták azt a boltost, aki baseballütővel fenyegette meg a melegpárt – olvasható az Indexen.

A Háttér Társaság a Melegekért egy fényképet tett közzé, amelyen látható Imre mobiltelefonjának híváslistája. Eszerint 3 óra 11-kor hívta a 107-es segélyhívó számot, a járőrök a rendőrség közleménye szerint pedig 3 óra 45-kor értek a helyszínre.

A rendőrségi közlemény szerint nem indítottak eljárást a szerda hajnali baseballütős fenyegetés miatt, pedig szakértők szerint ez akár közösség tagja elleni erőszak is lehet, ami alapesetben egytől öt évig terjedő, felfegyverkezve elkövetve pedig kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az eladó sem tett feljelentést közszeméremsértésért, pedig a rendőrök ennek a lehetőségére felhívták a férfi figyelmét.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság szakértője szerint ezzel szemben a rendőrség nekik péntek délután azt mondta, hogy hivatalból eljárás indult annak megállapítására, történt-e bűncselekmény, valamint a rendőrök kimentek a helyszínre vizsgálódni.

Furcsa az is, hogy a rendőrségi közlemény szerint a boltban tartózkodó egyik férfi szerint Imre partnere meg akarta őt támadni és csak a többiek fogták le, Imre szerint azonban ilyen nem történt.

A bolt tulajdonosa szerint aznap este egyetlen eladó volt az üzletben, aki azóta már nem dolgozik ott. A TV2 Tények című műsorában a tulajdonos bocsánatot kért a történtekért.

Szijártó Imre szerda hajnalban hazafelé tartott két külföldi barátjával, amikor egyikük betért a Harminckettesek tere közelében lévő egyik nemzeti dohányboltba. Imre megcsókolta a kint maradó, szintén férfi barátját. A közeli boltosnak ez nem tetszett: "Buzik! Ne itt buziskodjatok! Húzzatok el innen!" – mondta Szijártó Imre beszámolója szerint a férfi, aki egy baseballütővel fenyegetve lépett ki az üzletből. Imre ekkor rendőrt hívott, mert veszélyben érezte magát.

Imre azon háborodott fel, hogy a kiérkező rendőrök az egyértelmű helyzet ellenére nem intézkedtek megfelelően, hanem őt és a barátját vádolták közszeméremsértéssel. A rendőrök is elismerték a támadás homofób indítékát, ennek ellenére a boltosnak azt javasolták, hogy közszeméremsértés miatt tegyen feljelentést. Imrééknek ugyancsak azt javasolták, hogy tegyenek feljelentést a boltos ellen.

 A rendőri intézkedés elleni tiltakozásul vasárnap délutánra megmozdulást hirdetett a Társaság Egy Tudatos Társadalomért (TETT) nevű civil szervezet. Az „Ez itt még mindig Magyarország?” című esemény Facebook-oldalán azt írják: fél 5-kor találkoznak a Harminckettesek terén – írja az Index.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Különleges repülőgép érkezik hétfőn Ferihegyre

Különleges repülőgép érkezik hétfőn Ferihegyre

Androidos? Azonnal frissítsen a mobiljára, súlyos biztonsági rés tátonghat rajta

Androidos? Azonnal frissítsen a mobiljára, súlyos biztonsági rés tátonghat rajta

Gond van a gyerekkel? Képzelje magát szállodai recepciósnak

Gond van a gyerekkel? Képzelje magát szállodai recepciósnak

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Csúszott a forgatás, mert balesetet szenvedett A mi kis falunk két szereplője

Csúszott a forgatás, mert balesetet szenvedett A mi kis falunk két szereplője