szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Párbeszéd Magyarországért (PM) két politikusa, Jávor Benedek és Szabó Tímea független országgyűlési képviselők tiszteletdíjának 50-50 ezer forinttal történő csökkentéséről döntött hétfőn az Országgyűlés.

A kormánypárti igen szavazatokkal elfogadott javaslatot Kövér László házelnök terjesztette elő még július 5-én. Ebben azt írta, a képviselők a parlament július 4-i ülésén a jegyzőkönyvben rögzítettek szerint az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak. A tiszteletdíj csökkentésének összegére vonatkozó javaslatában a házelnök figyelembe vette, hogy az érintett képviselőknek még nem volt fegyelmi ügyük.

A hivatkozott ülésen a miniszterelnöknek a Tavares-jelentéssel foglalkozó beszéde kezdetén a PM-es politikusok egy molinót tartottak fel az ülésteremben azzal a szöveggel: nem akarunk olyan Európát (áthúzva) Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával. Vélhetően Orbán Viktornak a strasbourgi EP-vitában tett azon kijelentésére utaltak, hogy a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével. 

A transzparenst az Országgyűlés munkáját segítő személyzet tagjai vitték ki a teremből. Szabó Tímea augusztus közepén sajtótájékoztatón azt mondta, beperli az Országgyűlés Hivatalát véleménynyilvánítási jogának korlátozása miatt, ha pedig a bíróság elutasítja, alkotmányos panasszal az Alkotmánybírósághoz fordul. Ezzel egy időben megindítják a strasbourgi eljárást is az európai emberi jogi bíróságnál - közölte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!