szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szocialisták közösen indultak a Demokratikus Koalícióval és az Együtt 2014-gyel, és jelöltjük több mint másfélszer annyi voksot szerzett, mint a kormánypárti induló.

Haláleset miatt kellett időközi önkormányzati választást tartani Szigetszentmiklós 8. számú egyéni választókörzetében. A mandátumért hatan versengtek. A választás érdekessége, hogy először indul közösen az MSZP, a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció és a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014.

A baloldal jelöltje, az önkormányzatban az MSZP-t  egyedüliként képviselő Ladányi Sándor 359, míg kormánypárti riválisa, Keller Tamásné 201 szavazatot kapott. Ez 52,6 illetve 29,4%-ot jelent. A további sorrend: Horváth István (független) 64 szavazat (9,4%), Horváth Zsolt Károly (Jobbik) 34 (4,9%), Pádárné Bagoly Anna (LMP) 26 (3,9%) és Tóth Csaba (MAN – Magyar Autonóm Néppárt) 6 (0,)%).

Legutóbb szorosan, de a Fidesz jelöltje győzött az akkor tisztán MSZP-színekben versenyző, és 29%-ot elérő Ladányival szemben 32,6%-ot kapott. Sikeréhez kellett azonban az is, hogy a körzetben egy civil szervezet támogatásával induljon a korábbi szocialista polgármesterjelölt, aki 15%-ot szerezve megosztotta a baloldali szavazatokat. Horváth István most is ringbe szállt, de ezúttal függetlenként.

Valamelyest visszaesett a Jobbik és az LMP, a korábbi 5,3 illetve 6,6%.kal szemben jelöltjeik 4% körüli eredményt értek el. A körzet erősen baloldali, még a 2006-os fideszes áttörés idején is a szocialista politikus diadalmaskodott itt, annak ellenére, hogy az - akkor még létező - SZDSZ jelöltével is meg kellett küzdenie.

Az eredmény nem befolyásolja a szigetszentmiklósi Képviselő-testület működését, mivel abban a kormánypártoknak jelenleg stabil többsége van.

A voksoláson az arra jogosultak több mint 30%-a vett részt, a választási részvétel átlagosnak mondható.    

A DK, az MSZP és az Együtt-PM reakcióit a hírre itt olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!