szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új büntető törvénykönyv rendelkezése alapján a bíróság elrendelte a dögei rablás 13 éves, gyermekkorú gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba helyezését is - közölte a Nyíregyházi Törvényszék kedden.

A gyermekkorú gyanúsított és felnőtt társa augusztus 26-án ittas állapotban bementek egy dögei asszony lakásába, pénzt követeltek, bántalmazták a nőt, összetörték a berendezési tárgyakat és eltulajdonítottak egy mobiltelefont, valamint két öngyújtót. Az asszony segítségére siető fiát szintén bántalmazták, de neki sikerült elmenekülnie, és értesítette a rendőrséget. Közben a gyanúsítottak tovább bántalmazták a sértettet, ruházatát közösülési szándékkal letépték. A helyszínre érkező rendőrök elfogták őket. A nő életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A gyanúsítottak letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója rendelte el szeptember 29-ig.

A bíróság közleményében hangsúlyozta, hogy a 13 éves elkövető gyanúsítását az új büntető törvénykönyv tette lehetővé, amely a büntethetőségi korhatárt bizonyos bűncselekményeknél, így szándékos emberölésnél, életveszélyt vagy halált okozó testi sértésnél, rablásnál, kifosztásnál leszállította 14-ről 12 évre. A büntethetőséget 14. életévét be nem töltött elkövető esetén a belátási képesség vizsgálatához kötik.

A 14 év alatti elkövetőknél legsúlyosabb szankcióként javítóintézeti nevelést rendelhet el a bíróság, időtartama egytől négy évig terjedhet. A gyermekkorú elkövető előzetes letartóztatását javítóintézetben kell végrehajtani.

A 13 éves fiút idős kora miatt korlátozottan cselekvőképes ember sérelmére elkövetett rablással és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítják. Felnőtt társát ugyanezekkel a cselekményekkel, valamint szexuális erőszak bűntettének kísérletével és magánlaksértés elkövetésével gyanúsítják. A letartóztatásba helyezés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!