szerző:
MTI

A kormány az egyházi iskolarendszernek továbbra is biztosítani kívánja az állami fenntartású intézményekkel azonos finanszírozást – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden a négy nagy egyházzal tartott egyeztetésen.

"A kormányoldal vállalja, hogy az új köznevelési rendszer bevezetéséből fakadó, az egyházakra háruló nehézségek kezelésére - amennyiben szükséges - átmeneti megoldásokat dolgoz ki" – írták az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

Balog Zoltán miniszter Erdő Péter bíborossal, Bölcskei Gusztávval, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökével, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspökkel és Zoltai Gusztávval, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatójával egyeztetett az egyházi köznevelési intézmények fenntartásáról.

Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a testület őszi rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón, múlt csütörtökön Budapesten azt mondta: másfél éve húzódik a hittanoktatással kapcsolatos kérdések megoldása, pedig a testvéregyházakkal együtt már másfél éve szóvá tették észrevételeiket. Ez az idő mostanáig nem volt elég arra, hogy jogszabályban meghatározzák a kötelező csoportlétszámot, amire óradíjat számolnak, vagy eldöntsék azt, hogy a nyári vakáció idejére kapnak-e fizetést legalább a főállású hittanárok, ahogy a világi erkölcstant tanító kollégáik ezt megkapják – mondta.

Emlékeztetett, hogy bizonytalanság tapasztalható a hittankönyvekkel kapcsolatban is: korábban felvetődött ugyanis, hogy azokat ugyanúgy finanszírozza az állam, mint a többi tankönyvet. Ám miután a hittankönyvrendelések egy része már megérkezett a kiadóhoz, kiderült, más módon lehet csak megrendelni azokat. Ezért volt olyan iskola, amely lemondta a rendelést, mások pedig ennek ellenére fenntartották azt – tette hozzá.

Erdő Péter elmondta még, hogy az egyházi fenntartású óvodák, iskolák finanszírozása sem megoldott még egyelőre, noha ennek rendezését is másfél éve sürgetik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!