szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhelyezték szerdán az épülő medinai radarállomás tornyán a 3D-s NATO-radar csonkagömbjét, amely az időjárás viszontagságaitól védi az ország légterét ellenőrző radart.

A 18 méter átmérőjű, másfél tonnás csonkagömböt délután öt órára sikerült ráemelni daruval a 28 méter magas toronyra. A húsz percig tartó munkát az erős szél hátráltatta, a műveletet végző cég munkatársai délelőtt kilenc órától vártak az alkalmas időjárásra.

Az ország légterét ellenőrző radarrendszer harmadik, most épülő állomásán a bánkúti és a békéscsabai radartól eltérően a torony melletti állványzaton szerelték össze, majd egészben helyezték el a 116 darab öt- és hatszögű elemből álló csonkagömböt, a radomot.

A panelek felületét úgy alakították ki, hogy minimális veszteséget okozzon a kisugárzott és vett jelek nagyságára. A gömb a villámcsapások okozta túlfeszültségtől és akár 240 kilométeres erősségű széltől is megóvja a műszaki berendezéseket. 

Kovács Attila alezredes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelemgazdasági Hivatalának osztályvezetője a helyszínen az MTI-nek elmondta: a radom elhelyezése után az olasz Selex ES cég szakemberei telepítik a radart. 

A beruházást 2012 októberében kezdte el a honvédelmi tárca, a torony vasbetonszerkezete decemberre készült el. A csonkagömböt eredetileg áprilisban tervezték elhelyezni az építményen, de a minisztérium akkor arról tájékoztatott, hogy a szállító cég késése csúszást okozott. Kovács Attila ezzel kapcsolatban elmondta: a halasztás miatt nem módosítják az átadás 2014. január 31-ei határidejét, a medinai radart próbaüzem után a jövő év tavaszán, nyarán hadrendbe állítják.

A HM szerdai közleménye szerint az 1 milliárd 50 millió forintos beruházás költségének 94 százalékát a NATO állja, és további 19 évig a működési költségekhez is hozzájárul. A minisztérium arra is kitért, hogy a radarállomás medinai helyszíne a NATO-igényeket maradéktalanul kielégíti. Medina mellett két, már meglévő, réskitöltő radarszázad, valamint a békéscsabai és bánkúti 3D-s radar biztosítja az ország légterének védelmét.

Az új 3D-s lokátor hatótávolsága lényegesen nagyobb, mint a korábbi technológiáé, és sokkal olcsóban is üzemeltethető - írta a HM.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

SZFE: Alkalmatlan az Ódry Színpad pótlására az Uránia szakemberek szerint

SZFE: Alkalmatlan az Ódry Színpad pótlására az Uránia szakemberek szerint

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó