szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két év után újra átlépte a Fidesz támogatottsága az 50 százalékot a pártválasztók körében – írta szeptemberi pártpreferencia-kutatásában a Tárki Társadalomkutatási Intézet. A teljes népesség körében nem mértek nagy változásokat július óta.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján nem változott számottevően a pártok támogatottsága a teljes népesség körében, míg a pártválasztók között csak a Fidesz–KDNP szavazótáborának kismértékű növekedése említhető meg – közölte a Tárki.

Ez is leginkább azért jelentős, mert a kormánypártok támogatottsága 2011 nyara után idén szeptemberben lépte át újra az 50 százalékos határt – tették hozzá. A bizonytalan szavazók tábora is kissé nőtt a Tárki szerint, így ismét a választásra jogosultak fele nem tudja vagy nem mondja meg, kire szavazna, bár ez az arány nem újdonság, hiszen kis ingadozásokkal már régóta ez a helyzet.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében szeptemberben az előző kutatáshoz, azaz júliushoz képest statisztikai értelemben változatlan, hiszen júliusban 26 százalékon, szeptemberben pedig 27 százalékon állt, ahogy az MSZP esetében sem történt lényegi elmozdulás a júliusi 11 százalék és a szeptemberi 10 százalék között.

A pártválasztók körében a Fidesz–KDNP népszerűsége viszont kissé nőtt, júliusban 48 százalék, szeptemberben pedig már 52 százalék, míg az MSZP támogatottsága változatlanul 20 százalék. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat el nem árulók együttes aránya is kismértékben emelkedett: a júliusi 46 százalék után szeptemberben 49 százalék e csoport aránya – közölte a Tárki.

A további parlamenti pártok támogatottsága is többnyire változatlan. A Jobbik táborának aránya a teljes népesség körében júliusban és szeptemberben egyaránt 8 százalék, a pártválasztók között pedig 15 százalékról 16 százalékra módosult.

Az LMP szimpatizánsai a teljes népességen belül a júliusi 2 százalék után szeptemberben 1 százalékot, a pártválasztók között pedig mindkét hónapban 3 százalékot tesznek ki. Az Együtt 2014 – PM a teljes népességen belüli 4 százalékos júliusi eredménye után most 3 százalékon áll, míg a pártválasztók körében a júliusi 8 százalékot követően jelenleg 6 százalék.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül maradt 2 százalék, a pártválasztók között pedig változatlanul 4 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is