szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP-ből kilépő és most az Együtt-PM szövetségben politizáló Szilágyi Péter helyére Osztolykán Ágnest, a KDNP-s Vejkey Imre helyére a szintén KDNP-s Spaller Endrét ültették a képviselők.

Az Országgyűlés hétfőn jegyzővé választotta Osztolykán Ágnest (LMP) és Spaller Endrét (KDNP). Osztolykán Ágnes a független Szilágyi Pétert váltja, míg Spaller Endre kereszténydemokrata párttársát, Vejkey Imrét.

Osztolykán Ágnes megválasztását a titkos szavazáson 229 képviselő támogatta, 63 ellenezte. Spaller Endrét 292 igen szavazattal, 9 ellenében választották jegyzővé.

Az LMP-ből kilépő és most az Együtt-PM szövetségben politizáló Szilágyi Péter egy hete azért mondott le posztjáról, mert az LMP-frakció szeptember 1-jei újraalakulásával feléledt a képviselőcsoport jegyzőjelölési joga, így az Országgyűlés a házbizottság egyhangú döntése alapján felmentését kezdeményezte volna.

Ennek alapja a pártok közötti, a Ház 2010. május 14-ei alakuló ülésének előkészítéséről szóló írásos megállapodás, amely tartalmazza a jegyzői helyek elosztását. E szerint a tíz jegyző közül három személyére a Fidesz, két-két jegyzőre a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egyre pedig az LMP frakciója tehet javaslatot.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata korábban azt közölte, az LMP-frakció februári megszűnése egy speciális helyzetet teremtett, a pártok ezért döntöttek úgy, hogy a megüresedett tisztséget a független Szilágyi Péter töltse be.

A KDNP-s Vejkey Imrét június közepén választották meg jegyzőnek, posztjáról szeptember 19-i hatállyal távozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve