szerző:
hvg.hu

Száraztésztákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Olyan 8 tojásos tésztát is találtak, amelyben csak 3,5 tojás volt.

A száraztészták körében végzett ellenőrzés során 48-féle száraztésztát laboratóriumban is megvizsgálatak "a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése céljából" - közölte az NFH. A hatóság szerint a Magyar Élelmiszerkönyv 2-85 számú irányelve tartalmaz szabályozást a száraztésztákra vonatkozóan, többek között azok savfokának, nedvesség tartalmának és tojástartalmának tekintetében.

A száraztészták nedvességtartalma igen fontos paraméter, a magasabb nedvességtartalom a mikrobák elszaporodását – és így a termék romlását – segítheti elő, ezáltal a termék eltarthatósága is jelentősen csökken. Az irányelv a száraztészták nedvességtartalmát legfeljebb 13 m/m%-ban határozza meg.

A száraztészták savfoka a frissességre utal, minél kisebb a savfok értéke, annál frissebb a termék. Az irányelv – akár csak a nedvességtartalomra – a savfokra is tartalmaz előírást, amely alapján a száraztészták savfoka maximum 5,0 SHº lehet.

A tojástartalom száraztészták esetében az egyik legfontosabb minőségi paraméternek tekinthető, hiszen a gyártó által deklarált és csomagoláson feltüntetett tojástartalom érték alapján választja ki elsősorban a fogyasztó – más egyéb szempontokat, például a főzési tulajdonságokat vagy a termék árát is figyelembe véve – a megvásárolni kívánt terméket a széles kínálatból.

Figyelembe véve, hogy a tojások se nagyságra, sem pedig beltartalmi értékekre vonatkozóan nem tekinthetőek egyformáknak, az Élelmiszerkönyv a száraztészták tojástartalmának tekintetében maximálisan megengedhető eltéréseket ad meg - tette hozzá a hatóság.

A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálatai során arra jutott, hogy a vizsgált termékek közel 20 százalékánál volt tapasztalható "nemmegfelelőség". A minták 6 százalékánál mért a laboratórium a megengedettnél nagyobb nedvességtartalmat, míg a száraztészták 15 százaléka a címkén feltüntetett tojástartalomnál lényegesen kevesebb tojást tartalmazott.

A legtöbb esetben a 8 tojásos száraztésztáknál fordult elő probléma: előfordult olyan termék is, amely a címkén jelölt 8 tojás helyett csupán 3,5 tojást tartalmazott kilogrammonként. A terméken feltüntetett tojástartalommal kapcsolatos jogsértések esetén megállapították a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, és a jogsértő magatartás további folytatását megtiltó határozat született, illetve fogyasztóvédelmi bírság kiszabására került sor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát