szerző:
hvg.hu

Nyílt levélben közölte a 4K!, hogy nem vesz részt az "összellenzéki demonstráción" október 23-án. A párt "a már leszerepelt politikusi kaszttal" nem tud együttműködni, sem "statisztálni a hatalmi játszmáikhoz".

Nyílt levelet írt az Együtt-PM társelnökének, Juhász Péternek Salha Omár, a 4K! alelnöke. A levélben arra reagál, hogy a 4K!-t korábban meghívták, vegyen részt az összellenzéki demonstráción október 23-án. A tüntetést Juhász Péter szervezi Bajnai Gordon felkérésére.

Juhász arra kérte a pártot, hogy menjenek el kedden egy egyeztetésre, hogy a "Milla hagyományait folytatva" legyen "Orbán-váltó" tüntetés. A Negyedik Köztársaság Párt alelnöke a válaszlevélben közölte: a párt nem fog részt venni ezen a rendezvényen.

Levében azt írja, "nem is olyan régen" még együtt szervezték a Millát. "Úgy emlékeztem, hogy a Milla hagyományaiba eddig nem tartozott a megérdemelt bukása után szétesett MSZP újraegyesítése. Amikor a Klauzál téren, az Ellátó emeletén először beszéltünk arról, hogy miért csináljuk, amit csinálunk, még egyetértettünk abban, hogy végre el kell kezdeni valami újat, létrehozni új alternatívákat. Elindítani egy folyamatot, ami végül leváltja a becsődölt, korrupt politikai váltógazdaságot. Ezt többen is így gondoltuk, ezért vettünk részt akkor még a Milla tüntetések szervezésében" – írja Salha Omár.

©

A 4K! alelnöke emlékezteti Juhászt, hogy ott még azt is mondta, "nem lesz soha politikus, be sem lép egy párba", mert "a megújulásnak akar platformot teremteni, ehhez érez késztetést és tehetséget". "Kár, hogy mire végül politikus lettél, Gyurcsány és Mesterházy kibéküléséhez építesz színpadot, Bajnai pártjának tagjaként. Ennél azért nagyobb remény volt a magyar demokrácia megújítására a Millában" – teszi hozzá.

A levélben idézi Juhász tavalyi szavait, miszerint "nem érdemes leváltani az Orbán-kormányt, ha ugyanaz jön vissza, aminek a következménye lett az ő kétharmados hatalomszerzése". "Nem tudom mi változtatta meg a véleményed azóta, de nem kell nagyon mélyen a fenti pártok vezetőinek névsorát tanulmányozni, hogy egyértelmű legyen: ez pontosan ugyanaz" – áll a levélben.

"A mi véleményünk viszont nem változott meg: alkotmányozó többség esetén új, részvételi demokráciára épülő Alkotmányról, és utána tisztességes választások kiírásáról bárkivel tárgyalunk, de a már leszerepelt politikusi kaszttal nem tudunk együttműködni, sem statisztálni a hatalmi játszmáikhoz" – írja Salha Omár.

Mint arról beszámoltunk: Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője az ATV-ben hétfőn azt mondta: Az Együtt–PM választási szövetség szándéka, hogy átfogó, összellenzéki megmozdulást szervezzenek október 23-ára, mert "mindenkinek, akinek nem tetszik a rendszer, közösen kellene ünnepelnie".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Siralmas tesztek: egy-két nap alatt megadta magát a Samsung összehajtható telefonjának képernyője

Siralmas tesztek: egy-két nap alatt megadta magát a Samsung összehajtható telefonjának képernyője

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

Putyinnal találkozik Oroszországban az észak-koreai diktátor

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten

Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától