szerző:
Csörgő László

Tatán teljes egészében végigcsináltuk a tartalékos katonák tíznapos kiképzését, amelyen nagyrészt volt katonák és rendvédelmi dolgozók vettek részt, de azért a civilek is képviseltették magukat – mivel a rendszer mindenki számára nyitott. Éledezni látszik a tartalékos katonai rendszer.

Bevonulókat várt a tatai laktanya: ilyen is régen volt már, most mégis közel 400-an, köztük a hvg.hu munkatársa várt arra, hogy beöltözhessen. Igaz, valamennyien mint tartalékos katonák vonultak be a 25. Klapka György lövészdandárhoz az éves tíznapos kiképzésre. Idén egyébként 520-an már átestek hasonló kiképzésen, de mivel ők korábban még soha nem voltak katonák, 25 napot gyakorlatozhattak. A 8000 fős tartalékos létszámból jelenleg 5000 van feltöltve, ebből 3000-en úgynevezett „műveleti tartalékosként” (lásd keretes írásunkat) járulnak hozzá az ország védelmi képességeihez.

A tatai laktanyán – az étkezde, és pár más objektum kivételével – erősen nyomot hagyott az idő vasfoga. Sok helyen még az egykori sorállományú katonák viccesnek szánt mondatai olvashatók amiket pl. belekarcoltak az ablakkeretbe. Az adminisztráció órákig tart (számítógéppel egyszer sem találkozott munkatársunk a tíz nap alatt, csak a bevitt privát laptopokkal), de végül ugyanaz a hálókörlet jut, ahol húsz éve is katonáskodtunk – pontosan úgy is nézett ki, mint amikor húsz évvel ezelőtt otthagytuk. Ugyanazok a kék, nyikorgó emeletes vaságyak, és a paplanon, a párnahuzaton egy piros 1974-es felirat – a dátumhoz képest elég megkímélt állapotban. A körletben csupán három izzó égett a nyolcból, amit egy hét után sikerült pótolni. Az ágyakon talált a lópokróccal az egyik körlettársunk szerint „még Lenin lovát takargatták”.

Retro fíling

A mosdó, wc és a zuhanyzó a kiképzők szerint nemrég esett át felújításon, de azért simán újraforgatható lenne benne egy 1970-as évekbeli archív katonai film, vizesblokkban játszódó jelenete. A húszfős, vaságyas körletek kicsit meglepőek lehettek azoknak, akik jórészt alezredesként vagy őrnagyként szereltek le. Viszont minden relatív: kiderült, hogy a tavalyi tartalékosok még sátrakban laktak.

Nézze meg a kiképzésről készített fotógalériánkat!

A hangulat jó, a programon még akad mit szervezni
©

A tíznapos tartalékos alapkiképzés a civilek 25 napos tartalékos programjának rövidített verziója, utóbbit is a honvédségnél megszokott tizennégy hetes alapkiképzésből alakították ki. A két hétbe csak a legalapvetőbb előadások, gyakorlati foglalkozások férnek bele, a konkrét beosztáshoz kapcsolódó tudást a tervek szerint majd a tényleges szolgálatuk alatt fogják megkapni a tartalékosok. Volt lövészet, egy kilenc oktatási állomással végrehajtott menetgyakorlat is, fegyverismeret, és egyéb előadások. A csapatban Afganisztánt megjárt alezredessel ugyanúgy találkozhattunk, mint rendőrségtől leszerelt irodista hölgyekkel, Nemzetvédelmi Egyetemen egykor oktató főtiszttel, önkéntesként bejelentkezett fogorvossal, és éjszakai járatokon edződött BKV buszvezetővel is.

Nem éppen ideális összetétel
©

A szervezésbe egyelőre elég sok, könnyen kiküszöbölhető baki csúszott. Egy Afganisztánt megjárt tűzszerésznek például előző nap szóltak csak, hogy előadást kellene tartania. Egy elsősegélykurzus pedig azért maradt félbe, mert az egyik óra előtt valaki bezárta a termet, és lepecsételte. Ezenkívül hiába szerepelt három fegyverkarbantartás-foglalkozás a programban, a szükséges szerszámokat és a fegyverolajat csak egyszer tudták biztosítani.

Miről szól az önkéntes tartalékos rendszer?

2012-től indult be ez az új szolgálati forma a honvédségnél, amely a hivatásos és szerződéses állományt egészíti ki. A  tartalékos rendszer nyitott, tehát bárki jelentkezhet (férfiak és nők is), aki "elkötelezett a honvédség iránt", illetve "képes és kész tenni a honvédelem ügyéért.” Nem szükséges hozzá, hogy a jelentkező katonaviselt legyen, mert a civilek a 25 napos katonai alapkiképzésüket még az első évben megkapják (katonaviselteknek ez 10 nap).

A műveleti tartalékos szerződés határozott időre szól, ami a jelentkező kérésére meghosszabbítható. Az első évben maximum 25, a következőkben évi maximum 15 napra hívhatók be a tartalékosok felkészítésre. Ezen felül minden tartalékos 3 évenként legfeljebb 6 hónap időtartamra hívható be tényleges szolgálatra, amennyiben szükség van rá.


Nagy meglepetés volt ugyanakkor, hogy – a szerződéses katonák utánpótlásával ellentétben, akiknek gyakran maguknak kell beszerezniük felszerelésük egyes elemeit, saját zsebből – a tartalékosokat kivétel nélkül mindenből gyári, vadonatúj ruházattal szerelték fel, a több váltás katonai gyakorló öltözettől elkezdve, a téli ruhán és a bakancson keresztül a zoknikig és kesztyűkig bezárólag.

©

Ez a szolgálati forma a honvédségnek is megéri, mert nem olyan drága, mint a szerződéses vagy hivatásos állomány fenntartása. A tartalékosok számára pedig jóval kötetlenebb elfoglaltságot jelent, mintha teljes munkaidőben csatlakoznának a sereghez. A törvény különböző ösztönzőkkel igyekszik kedvet szerezni a tartalékosoknak, például bérkompenzációval. Míg Magyarországon az önkéntes katonaság még gyerekcipőben jár, Nyugat-Európában és Amerikában nagy hagyományai vannak az önkéntességnek. Például a Discovery Chanelen futó túlélősorozat főhőse, Bearl Grylls is tartalékos katonaként szolgált a brit seregben.

Kinek vonzó?

2012. január 1-je óta a kormány megszüntette a korkedvezményes nyugdíjat. Így 25 év szolgálati viszony után ma már nem lehet nyugdíjba menni, sem a katonaságtól, sem a tűzoltóságtól, sem a rendőrségtől. Ezzel együtt a korkedvezménnyel nyugdíjba vonultaktól elvették a nyugdíjas státuszt, és a nyugdíjukat „szolgálati járandóságként” folyósítják. A járandóságot úgy állapították meg, hogy a mindenkori SZJA (jelenleg 16%) mértékével csökkentették a szolgálati nyugdíj összegét - egészen addig, ameddig el nem érik az öregségi nyugdíjkorhatárt, amely férfiak esetében 65 év. A szerzett jog elvétele miatt több tüntetés is volt. Ám ha valaki tartalékos katonai szerződést köt, akkor mentesül a 16%-os „szolgálati járandóságot” sújtó adó alól.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Mészárlás Nigériában, tucatnyi halott

Mészárlás Nigériában, tucatnyi halott

Kötelező lesz az új autókban az önműködő vészfék - így működik

Kötelező lesz az új autókban az önműködő vészfék - így működik

Videó a pénteken megszökött rab egy korábbi bankrablási kísérletéről

Videó a pénteken megszökött rab egy korábbi bankrablási kísérletéről

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Meglepő elmélettel állt elő egy svéd történész a Stonehenge-dzsel kapcsolatban

Meglepő elmélettel állt elő egy svéd történész a Stonehenge-dzsel kapcsolatban

Megjött a hírhedt El Niño, de idén állítólag nem csinál nagy galibát

Megjött a hírhedt El Niño, de idén állítólag nem csinál nagy galibát