szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Szakmabeli forrásaink szerint a Hajdu János vezette Terrorelhárítási Központ (TEK) ellenpólusa lehet lassan a Készenléti Rendőrség: Papp Károly országos rendőrfőkapitány a jelek szerint szisztematikusan, Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával építi fel kedvelt szervezetét, amely mára nem csak hatáskörében, de a kiemelt bérezést tekintve is egyenrangú partnerévé vált a kormányfő által dédelgetett TEK-nek.

Csak a Készenléti Rendőrség emberei számolhatnak el jövőre túlórákat a rendőrségen, a többieknek marad a „lecsúsztatás” – ez hangzott el a hvg.hu értesülése szerint egy vezetői értekezleten az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) néhány napja. A döntést több, a hvg.hu által megkérdezett rendőri vezető is érthetetlennek tartotta, hiszen a túlóra általános a testületnél: elég csak arra gondolni, hogy ha egy bankrabláshoz éppen a szolgálat végén érkezik a járőr, még több órát is eltölthet a helyszínen, mire végez.

Ezt a fajta megkülönböztetést a készenlétisek egyértelműen annak köszönhetik, hogy a mostani országos rendőrfőkapitány, Papp Károly – aki korábban irányította a Készenléti Rendőrséget (volt Rendészeti Biztonsági Szolgálatot) – , egyfajta „saját TEK-et” igyekszik fokozatosan kiépíteni. Forrásaink ennek tulajdonították azt is, hogy a bűnügyi munkát végző elit egységnek számító Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) tavaly nyáron beolvasztották a közrendvédelmi tevékenységet végző Készenléti Rendőrségbe.

Mit számít a túlóra?

Noha az ORFK a hvg.hu-nak cáfolta az utasítást, megjegyezve, hogy „a szolgálati feladatok ellátása során teljesített túlórák ellentételezése a hatályos szabályozás szerint történik”, egyik rendőrségi forrásunk szerint a szóban elhangzott utasítást soha nem is fogják leírni, mert „az hatalommal való visszaélés lenne, és egyébként meg kivitelezhetetlen”. Mint mondta, olyan előfordult, hogy bejelentik, nem rendelhető el túlóra, azt szolgálatszervezéssel kell megoldani, de ez azzal járt együtt, hogy korlátozták a telefonhasználatot, az autók kilométerfutását, tehát ez mindig gazdasági jellegű megszorító intézkedésként szolgált.

A rendőrség szolgálati szabályzata alapján egyébként túlóra bárkinek elrendelhető, és 150 óráig a parancsnok dönt róla, hogy pénzben vagy szabadságban váltják-e meg, efölött viszont kötelező pénzben kifizetni. (Az Európai Unió iránymutatása szerint egy évben 384 túlórát rendelhetnek el rendvédelmi szerveknél, de a magyar szabályozás 450 óra pluszmunkát enged, sőt rendkívüli eseménynél még ennél többet is.)

Úgy tudjuk, ezen a téren a Készenléti Rendőrségnél dolgozók vannak igazán jó helyzetben, például azért, mert ők látják el számos rendezvény (sportrendezvények, delegációkkal kapcsolatos teendők) biztosítását. Így akad köztük olyan törzsőrmester, aki az alapbérének csaknem háromszorosát, mintegy 450 ezer forintot visz haza hónapról hónapra. A KR-nél 24 óra szolgálat, 72 óra pihenő rendszerben dolgoznak, így forrásaink szerint a három napnyi pihenőidőben könnyen összejön akár évi több száz túlóra is, ami után van, aki egymillió forintnál is magasabb összeget kapott.

Kiemelt, kiemelt

Mindez a rendőrségnél kiemelten magas fizetésnek számít, még a legjobban megfizetett Nemzeti Védelmi Szolgálatnál és Terrorelhárítási Központnál kapott juttatásokhoz képest is. Pedig a TEK fizetései „legendásan” magasak: értesüléseink alapján egy portaszolgálatot ellátó rendőr havi nettó 250 ezer forintot keres, egy kiemelt főelőadó nettó 340-350 ezer forint körül visz haza, van aki túlórákkal együtt zsebre tehet 400-450 ezer forintot is. Ezzel szemben egy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság központjában dolgozó nyomozó 205-210 ezer körül keres, egy alosztályvezető nettó 210-215 ezer forintot, egy osztályvezető pedig 240-250 ezer forintot visz haza. (Mindez persze rendfokozattól, szolgálati időtől és a különböző pótlékoktól függően változik.)

Akcióban a TEK: jön a verseny?
©

Bár Papp Károly kollégái szerint már korábban is fontosnak tartotta, hogy a rendezvénybiztosításoknál, főleg a sporteseményeknél a drukkereket titkosszolgálati eszközökkel „dolgozzák fel”, azaz hogy a rendőrség tisztában legyen, mikor mire készülhetnek, az építkezés okát egyértelműen abban látják forrásaink, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek nem tetszett a Terrorelhárítási Központ megalakítása. Pintér többek között azért tartotta feleslegesnek a TEK-et a szakmabeliek szerint, mert a Nemzeti Nyomozó Irodának is volt olyan osztálya – a terrorizmus és extrémizmus elleni elnevezéssel –, amely ezzel a területtel foglalkozott, illetve a nemzetbiztonságiaknak is volt erre hatáskörük. Pintér Sándor és Papp Károly erőfeszítéseinek eredményeképpen forrásaink szerint jól megfigyelhető párhuzamosságok jöttek létre a KR-ben és a TEK-ben is.

„Míg a TEK Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János államfőt védi, addig a Készenléti Rendőrség a hozzá került Köztársasági Őrezred maradék embereivel Kövér László házelnököt, illetve a bíróság és az ügyészség vezetőit. A terrorelhárításnál végeznek operatív felderítést, és az NNI révén a Készenléti Rendőrségnél szintén bevethetnek titkosszolgálati eszközöket. A TEK rohamfelszámolóival szemben a készenlétieknél egy taktikai osztály áll, amely semmi más, mint egy kommandós egység” – sorolta egy volt rendőr.

Ötezer fős elit csapat
A Készenléti Rendőrség több mint ötezer főt foglalkoztat az NNI-vel együtt. A szervezet honlapja szerint speciális közrendvédelmi, csapatszolgálati egységként részt vesz „az előre nem tervezhető, halaszthatatlan beavatkozást és csapaterőt igénylő, a védett vezetőkkel kapcsolatos biztosítási feladatok végrehajtásában, ellátja a különleges szállítmányok őrzésével, a személy- és objektumvédelemmel, valamint a polgári repüléssel kapcsolatos feladatokat. Kizárólagos hatáskörébe tartozik a nemzetbiztonság területén jelentkező tűzszerészeti feladatok ellátása, az Állami Futárszolgálat irányítása, a nagy értékű pénz- és értékszállításban, továbbá a középfokú rendészeti képzésben való részvétel".

Idén július végéig a Készenléti Rendőrség emberei 2 178 büntető feljelentést tettek, ebből például a vagyon elleni bűncselekmények száma 362 volt, míg a közlekedési bűntetteké 122, illetve ezen a téren a szabálysértési feljelentések száma 2 583-t tett ki. Emellett 1 958 embert értek tetten bűncselekmény elkövetése közben, 1568 igazoltatást végeztek és 150,3 millió forint összegben szabtak ki helyszíni bírságot. Hét hónap alatt a KR munkatársai 454 216 igazoltatást végeztek el és 554 674 órát töltöttek rendezvények biztosításával.

Kis gömböc?

A KR feladatköre egyébknt tovább hízhat, úgy tudjuk ugyanis, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) minden rendezvény biztosítását kiszervezik, s ezeket a feladatokat ezen túl a készenlétiek látják majd el. Így előfordulhat az is, hogy hamarosan még a gyülekezési törvény hatálya alá eső megmozdulások rendjének fenntartásáról is a készenlét rendőrei gondoskodhatnak majd. Az ORFK tájékoztatása szerint „a fővárosi rendezvények biztosítását a BRFK végzi. Szükséges esetben a Készenléti Rendőrség támogatást biztosít a feladatok végrehajtásához.”

Papp Károly mindenesetre elégedett lehet a KR által biztosított labdarúgó-mérkőzésekkel, mert például a Fradi–Újpest rangadó után kilenc ember kapott jutalmat, de másik mérkőzés után is mintegy hetven, a Készenléti Rendőrségnél szolgáló egyenruhás részesült hasonló elismerésben. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy „a kollegák szakmai feladataik kiváló ellátásáért részesültek elismerésben”.

A Fradi–UTE-meccsen is a készenlétisek bizonyíthattak
©

Papp Károly így nem csak egy egyre szélesebb hatáskörű szervezet felett diszponál, de a túlórafizetések új rendjének köszönhetően a rendőrségben egyébként magas fluktuációtól sem kell tartania. „A túlórákkal kapcsolatos vezetői bejelentés szerintem a KR dolgozóinak bérezési problémáit oldotta meg, hiszen az ORFK számára adott bértáblához nem lehet hozzányúlni. A túlórapénzek átcsoportosításával viszont nem csak egy felszerelt, feltöltött egység lett a Készenléti Rendőrség, hanem egy, a TEK-kel megegyezően jól fizetett csapat, ahonnan szintén nem fognak elmenni az emberek, mert megéri majd nekik ott dolgozni” – mondta egy volt parancsnok, aki ugyanakkor azt mondta, szomorú, hogy úgy szervezik át a legkülönfélébb érdekek mentén folyamatosan a rendőrséget, mintha egy homokozóban játszadoznának az illetékesek: „csak azt nem veszik figyelembe, hogy ebben a homokozóban negyvenezer ember van”.

A héten írtunk arról, hogy a túlórákat jelenleg – a hvg.hu által megkérdezett rendőrök elmondása szerint – nem fizetik ki, le kell csúsztatniuk, vagyis szabadságban kapják meg. Sőt, sokszor azt várják tőlük, hogy a szolgálati időn túl végzett munkát ne is tüntessék fel túlóraként. Az ORFK erre vonatkozólag, cikkünk megjelenése után, azt a tájékoztatást adta, hogy nincs kifizetetlen túlóra a rendőrségen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Szolgálnak, nem védenek – amikor egy iPhone is kifog a rendőrön

Valóságtól elrugaszkodott vezetői elvárások, alacsony fizetés, túlórák ki nem fizetése, a testületen eluralkodott félelem, az ellenőrzések ellenőrzése – ilyen okokkal magyarázzák a rendőrök a közelmúltban nyilvánosságra került hatósági bénázásokat. Munkájukat féltve névtelenül, de beszéltek arról is, olykor miért próbálják inkább lerázni magukról az ügyeket, és mennyire nincs idejük az érdemi munkára a "lepapírozás" mellett.

Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Ez a mókus csúnyán berúgott

Ez a mókus csúnyán berúgott

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond